Diferencies ente revisiones de «Masjid al-Haram»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Preferencies llingüístiques
m Preferencies llingüístiques: -"directu" +"direutu"
Llinia 1:
{{edificiu}}
 
El '''Masjid al-Haram''' (en n'[[idioma árabe|árabe]]: المسجد الحرام "la mezquita sagrada"), ye la mezquita más importante de la ciudá de [[La Meca]] y el primer llugar santu del [[islam]]. N'el so centru atopa la [[Kaaba]], na qu'hai encuallada la [[Piedra Negra|piedra negra]] qu'el musulmanes traten de tocar nel cursu de les [[circunvalación|circunvalaciones]]<!--n'español nun esiste'l términu "circumambulación"; tratar d'un [[falsu amigu]] del inglés ''circumambulation''--> mientres la pelegrinación ([[hajj]]). Ye considerada la mezquita más grande del mundu.
 
== Historia ==
Llinia 7:
La mezquita evolucionó enforma a lo llargo de los tiempos, una y bones los distintos réximes musulmanes concediéronlu siempres gran importancia, pero entá ta bien pocu estudiada, cuidao que paez tener escasu impautu na [[arquiteutura]] islámica. El so estáu actual data nel so mayor parte del periodu [[otomanu]].
 
Según la creencia islámica, ''Al-Haram al-Sharif'' foi construyida por ánxeles antes de la creación de la humanidá por orde de Alá pa ser reflexu na tierra d'A el-Baytu l-Maˤmur (árabe: البيت المعمور) el llugar de cultu de los ánxeles que se cree ta directamentedireutamente enriba de la Kaaba nel cielu. La Kaaba foi construyida por ánxeles, y más palantre por [[Adán]], el primer home, que la reconstruyó. [[Abraham]] foi'l postreru humanu que reconstruyó la Kaaba con ayuda del so fíu [[Ismael]]. La piedra negra orixinaria del paraísu ta asitiada nel cuartu rincón de la Kaaba, y ye negra por cuenta de los pecaos de los homes.
 
Al trate refugáu nes sos pretensiones d'entrar na ciudá pa rellenar la so pelegrinación en [[628]], [[Mahoma]] consigue efectuar el ritu de la circunvalación l'añu siguiente, por cuenta de una tregua. En [[630]], tres la rindición de la ciudá, ruempe los ídolos del templu. Nesi mesmu añu la [[quibla]], la direición de la oración afítase definitivamente, y pasa de [[Xerusalén]] a la Kaaba.
Llinia 37:
== Enllaces esternos ==
{{commonscat|Masjid al-Haram}}
* [https://www.webcamtaxi.com/en/saudi-arabia/mecca/great-mosque.html Tresmisión en directudireutu dende la Masjid al-Haram]
 
{{Tradubot|Masjid al-Haram}}