Diferencies ente revisiones de «Ríu Nalón»

Contenido eliminado Contenido añadido
mSin resumen de edición
m toponimia oficial: -"Olloniego" +"Lluniego"
Llinia 18:
 
=== Cursu altu ===
Tres el so nacimientu, y depués de percorrer dellos quilómetros, a l'altura [[El Campu|Campu Casu]], forma, pol relieve kársticu del terrén, la Cueva Deboyu, pa volver a la superficie más p'abaxu de l'aldea de Les Yanes, nel mesmu conceyu de [[Casu]]. A l'altura de [[Covalles]], nun llugar agora somorguiáu na cola'l pantanu de Tañes, recibe pela izquierda les agües del [[ríu Caliao]]. Tres travesar el conceyu de [[Sobrescobiu]] y dexar atrás los pantanos de Tañes y Rusecu empobínase pal conceyu de [[Llaviana]], onde pasa al llau de El Condao y podemos ver el famosu '''Torruxón''', una obra medieval del sieglu XIV, de planta rectangular con paredes a base de mampostería y sillares, con ventana y escudu. Y unos kilómetros más abaxo, '''El Puente d'Arcu''', que ye un puente romanu de datación incierta.
 
Depués traviesa [[Samartín del Rei Aurelio]], nel que recibe pela izquierda, ente más otros, les agües del ríu de Santa Bárbola. Tres travesar el conceyu de [[Llangréu]], nel que s'amiesta coles agües que-y apurre'l ríu Candín pela so oriella derecha, entra nel d'[[Uviéu]] per Veguín.
 
=== Cursu mediu ===
El cursu mediu empecipia nel conceyu d'[[Uviéu]], conceyu pel qu'atraviesa llocalidaes con Udrión, [[OlloniegoLluniego]], o Pintoria. Abandona'l conceyu uvieín pa pasar pal de [[La Ribera]], nel que s'alcuentra la presa que-y apurre agua a la central térmica de [[Soto Ribera]] y nel que recibe, pela izquierda, les agües que'l [[ríu Caudal]] trae dende los conceyos de [[Morcín]] y [[Riosa]], [[Mieres]], [[Ayer]] y [[Ḷḷena]].
De vuelta n'[[Uviéu]], y tres pasar per tierres de les parroquies de [[Puerto]] y [[Caces]] llega a [[Trubia]], ú recibe pela izquierda les agües del ríu [[ríu Trubia|homónimu]]. Dende ellí hasta la xuntura col [[ríu Nora]], a l'altura del pueblu moscón de Tahoces, el Nalón, embalsáu por dos vegaes nes preses del Furacón y de Priañes, fai de frontera ente los conceyos de [[Uviéu]] y [[Grau]]. Tres amestase coles agües del yá citáu Nora, que lu aborda pela derecha, sigue, camín del mar, per tierres del conceyu de [[Grau]].