Diferencies ente revisiones de «Tórsḥavn»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Preferencies llingüístiques: -"directu" +"direutu"
m Iguo testu: -"see" -"sede"
Llinia 201:
El mayor eventu cultural de Torsḥavn ye la Fiesta de San Olaf (''[[Ólavsøka]]''), celebrada alredor del [[29 de xunetu]]. Esta fiesta, que conmemora al [[Olaf II el Santu santu patronu de les islles]], ye tamién la fiesta nacional feroesa. Nella executen dances y música tradicional y hai exhibiciones d'arte y artesaníes locales. Tamién se celebren xustes deportivessobremanera carreres de [[Remu (deporte)|remu]] n'embarcaciones tradicionales, y hai desfiles y cabalgates pela ciudá.
 
El Festival de [[Jazz]] de Torsḥavn celebrar mientres toa una selmana nel mes d'agostu dende 1983, atrayendo artistes europeos y norteamericanos. Torsḥavn tien una activa vida musical, cuenta con una escuela de música y ye la seesede de la Orquesta Sinfónica de les Islles Feroe. En munchos de los chigres y cafeteríes de la ciudá hai frecuentemente música en vivu, lo que-y confier a Torsḥavn una boyante vida nocherniega.
 
La Casa Nórdica (''Norðurlandahúsið'') ye la principal cortil cultural de les Islles Feroe. Foi construyida en [[1983]] col patrociniu del [[Conseyu Nórdicu]] y tien como oxetivu l'espardimientu de les cultures feroesa y [[Países nórdicos|nórdica]]. Sirve de see pa conciertos, exhibiciones teatrales, esposiciones artístiques y conferencies, ente otres actividaes. Ye un edificiu que combina l'arquiteutura moderna cola tradicional.
Llinia 212:
== Relixón ==
[[Archivu:Faroe Islands, Streymoy, Tórshavn (5).jpg|thumb|right|La [[catedral de Torsḥavn]] nel centru de la ciudá, la cai Bryggjubakki (esquierda) y la cai Undir Bryggjubakka (derecha).]]
La mayoría de los habitantes (83,6 %) de Torsḥavn son miembros de la [[Ilesia de les Islles Feroe]] (una institución [[Luteranismu|luterana]]), un porcentaxe llixeramente enriba del promediu nacional (83,1 %). El conceyu de Torsḥavn estremar en dos [[Parroquia (relixón)|parroquies]]: El soðurstreymoy occidental, que'l so templu ye la moderna ilesia Vesturkirkjan, y La soðurstreymoy oriental, siendo'l so templu la [[catedral de Torsḥavn]]. Esta postrera ye tamién la seesede del únicu obispu de les Islles Feroe y pollo el templu más importante del país, amás d'unu de los más antiguos.
 
Hai otres pequeñes comunidaes cristianes, incluyendo la [[Ilesia católica]], que caltién un templu y un [[conventu]] de monxes na ciudá.
Llinia 232:
La área de Gundadalur, al oeste del centru de Torsḥavn, ye'l centru deportivu de la ciudá y de toles Feroe. Na zona hai delles instalaciones deportives, incluyendo tres estadios de fútbol. El mayor estadiu de fútbol ye'l [[Tórsvøllur]], onde xuega la seleición nacional feroesa, con una capacidá pa 6000 espectadores. Na ciudá tán los equipos de fútbol [[HB Torsḥavn]], [[B36 Torsḥavn]] y [[Argja Bóltfelag]] (más puramente de la ciudá de Argir), que xueguen na primer división feroesa.
 
En Gundadalur tamién hai instalaciones de tenis, bádminton, una piscina cubierta, y la seesede de tres clubes de balonmano.
 
== Demografía ==
Llinia 337:
== Política ==
 
[[Archivu:Solja Tinganes.jpg|thumb|150px|La seesede del gobiernu nacional de les Islles Feroe, en Tinganes.]]
Siendo Torsḥavn la capital de les Islles Feroe, na ciudá atopen los distintos poderes nacionales, incluyendo les sedes del [[primer ministru de les Islles Feroe|primer ministru]], del [[Løgting|parllamentu]], y del representante del gobiernu de Dinamarca nes islles, esti postreru nomáu direutamente pola reina [[Margarita II de Dinamarca|Margarita II]].
 
Nel centru de la zona portuaria alcuéntrase la península de Tinganes, onde antaño se celebraben les xuntes del parllamentu (Løgting), unu de los más antiguos del mundu. Anguaño, en Tinganes ta la seesede del gobiernu de les Islles Feroe, ente que'l Løgting atopar nun edificiu del centru de la ciudá dende [[1856]].
 
Otros once países tán representaos na ciudá al traviés de consulaos: [[Brasil]], [[Finlandia]], [[Francia]], [[Grecia]], [[Islandia]], [[Italia]], [[Noruega]], [[Países Baxos]], [[Reinu Xuníu]], [[Rusia]] y [[Suecia]].