Diferencies ente revisiones de «Marea»

Contenido eliminado Contenido añadido
m xéneru neutru mal aplicáu
m corrixo xéneru neutru
Llinia 56:
* <math>\scriptstyle{M_1} </math> y <math>\scriptstyle{M_2} </math> son les [[masa|mases]] de los dos cuerpos.
* <math>\scriptstyle{d} </math> ye la distancia ente los [[Centru de masa|centro de mases]] de los dos astros.
Esta fuercia d'atracción ye la [[fuercia centrípetocentrípeta]] que fai que l'astru describa una circunferencia.
: <math> F_c=M_2\omega^2 R_1 = G\textstyle{M_1M_2\over d^2}\,</math>
onde:
Llinia 67:
Esiste otra fuercia, del mesmu orde de magnitú, debida al fechu que les fuercies d'atracción converxen escontra'l centru del Sol, que s'atopa asitiáu a una distancia finita. va describise más palantre.
 
En delles fontes comete l'erru d'añedir les [[fuercia centrífuga|aceleraciones centrífugues]]. Si optar por utilizar un [[sistema de referencia inercial]] (inmóvil al respective de la estrelles), nun se deben tener en cuenta les fuercies centrífugues, que son [[fuercia ficticio|fuercies ficticies]] y que namái apaecen en sistemes de referencia aceleraos. Un observador na Tierra ve fuercies centrífugues porque la Tierra ta en cayida llibre escontra'l Sol. Sicasí, pa un observador esterior fixu, solo esisten les fuercies reales, como la fuercia d'atracción que constitúi la fuercia centrípetocentrípeta.<ref>Esti [http://www.vialattea.net/amorie/eng/index.htm artículu] (n'inglés) contién un escelente analís del problema</ref>
 
La resultancia d'esti pequeñu desequilibriu de fuercies ye que l'agua de los océanos asitiada nel llau opuestu al Sol siente una fuercia que lo emburria escontra l'esterior de la órbita, ente que l'agua asitiada nel llau empobináu escontra'l Sol siente una fuercia que lo emburria escontra dichu astru. La consecuencia ye que la esfera d'agua qu'anubre a la Tierra allárgase llixeramente y tresfórmase nun [[elipsoide]] de revolución que'l so exa mayor ta dirixíu escontra'l Sol. va vese qu'esti allargamientu relativu ye bien pequeñu: del orde d'unu ente diez millones.