Diferencies ente revisiones de «Terrassa»

Contenido eliminado Contenido añadido
m igües estándares
m apostrofación
Llinia 13:
=== Dómina romana y visigoda ===
 
Les primeres noticies históriques de l'actual Terrassa provienen de la dómina de los romanos, que fundaron la ciudá de d'[[Égara]] cerca de la riega de Vallparadís sobre un antiguu pobláu ibéricu, [[Egosa]], del cual atopáronse dellos restos cerámicos y monedes. Alredor de la riega de Vallparadís tamién s'afayó restos paleolíticos, cerca d'onde ta allugáu'l [[conxuntu monumental de les ilesies de San Pedro de Terrassa|conxuntu de les ilesies de San Pedro]], según una [[necrópolis]] de la [[cultura de los campos d'urnes]] en Can Misert. Nel términu municipal atópase'l [[Castillo cartuxa de Vallparadís]], una construcción del [[sieglu XII]].
 
Mientres la edá media, la villa, cercada, creció alredor de la plaza Mayor y del [[Castillo-Palaciu de Terrassa|Castillo-Palaciu]], y foi conquistada por [[Ludovico Pío]] ya incorporada al [[reinu francu]] en 801 mientres la campaña que llevó a la conquista de [[Barxiluna]], arriendes de la cual el castiellu foi destruyíu polos musulmanes na [[razia]] de [[Musa ibn Musa]] el 856. Aun así, la mayor parte del terrén fora de la muralla yera propiedá de Terrassa, que tenía'l [[Castillo cartuxa de Vallparadís|castiellu de Vallparadís]].
Llinia 316:
Ficheru:Oteiza Homenatge a Malevitx (Terrassa).JPG|''Homenaje a Malévich'' de [[Jorge Oteiza]], situado en el Parque Norte de la ciudad
Ficheru:BibliotecaUniversitaria.jpg|Biblioteca Universitaria de la [[Universidad Politécnica de Cataluña]]
Ficheru:Catalonia_Terrassa_CaixaDeTerrassa.jpg|Sede central de d'[[Unnim]] (antigua Caixa Terrassa)
Ficheru:Catalonia_Terrassa_CentreCulturalFundacioCaixaDeTerrassa.jpg|Centro cultural. Fundación Caixa Terrassa ([[Unnim]])
</gallery>
Llinia 413:
== Cultura y deporte ==
 
Pa Terrassa, la cultura ye'l ''[[Jazz]]'' y el deporte, el [[hockey hierba]]. El deporte ye una de les señes d'identidá de la ciudá. Cuenta con una pista de d'[[atletismu]], campu de fútbol y piscina olímpica, un circuitu de [[ciclismu]] y tamién tien una de les meyores instalaciones del mundu de [[ḥoquei sobre verde]] nes que s'apostó un campeonatu mundial d'esti deporte.<ref>{{Cita web |título=Equipamientos deportivos de la ciudá de Terrassa |url=http://www.terrassa.cat/Front/final/_YJxQFCkYh8wnNxx4vm5jbU1XNDIDCda8iMvRvu0TubIhpgoYD3qxnQ }}</ref> Como acontecimento deportivu importante hai que destacar que nel añu 1992 foi subsede olímpica de [[Barcelona 1992]]. El gran númberu de xugadores egarenses de ḥoquei que participaron nes distintes ediciones de los Xuegos Olímpicos fixeron que la ciudá sía conocida como «la ciudá más olímpica del mundu».<ref>{{cita noticia |título=Actividad deportives en Terrassa |url=http://www.terrassa.cat/Front/dist_tercer_n/_y0iURm1ta1DFprS1p3lkxby8wzjUgV0KDZc62GJ5Pt_8jJpXdXUnQw }}</ref> Anguaño militen na División d'Honor A del campeonatu español de lliga los siguientes equipos tarrasenses:
 
* Atlètic Terrassa Ḥoquei Club