Diferencies ente revisiones de «Västerås»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Iguo testu: -"see" -"sede"
m apostrofación
Llinia 2:
[[Archivu:Västerås-karta.png|thumb|250px|Planu de la ciudá de Västerås]]
[[Archivu:ABB Arena Syd.jpg|thumb|250px|[[Bandy]], ABB Arena Syd]]
'''Västerås''' ({{AFI|/vɛstər'oːs/ tr.: vesterós}}) ye una ciudá asitiada na comuña de Västerås, en [[Suecia]] central, a unos 100 kilómetros al oeste de d'[[Estocolmo]], na provincia de [[Västmanland]]. Ye la capital de la [[Provincia de Västmanland]], y del [[obispáu]] y la comuña de Västerås. La ciudá tien aprosimao 138&nbsp;700 habitantes ([[2011]]) y ye la quinta ciudá en población de Suecia.<ref>[http://www.vasteras.se/omvasteras/statistikochfakta/statistikafteramne/Sidor/befolkning.aspx Estadístiques nel sitiu oficial de Västerås] (fonte: [[Oficina Central d'Estadístiques|Oficina Central d'Estadístiques sueca]], 31-12-2011)</ref>
 
La ciudá atópase arredolada por vastos montes de coníferes al norte, este y oeste, dexando al sur el [[llagu Mälar]] col qu'hai conexón marítima hasta'l [[mar Bálticu]]. L'altitú na ciudá asitiar ente 40-60&nbsp;m sobre'l nivel del mar con un máximu de 65&nbsp;m. El paisaxe ye de roca primaria bien planu y bien sedáu nel que s'alternen campos, montes y llagos. Coles mesmes dientro de la área metropolitana atópase'l [[ríu Svartån]] que desagua nel llagu [[Mälaren]] onde s'atopen tres árees portuaries: al suroeste, el puertu Industrial y comercial destináu al tresporte marítimu; y al sur y suroeste dos puertos que conformen la área recreativa más grande d'Escandinavia destinada a esta actividá.
Llinia 35:
En 1891 la Casa de la turbina, una pequeña presa hidroeléctrica foi construyida en Svartån nel centru de Västerås. Esto o fixo ANIMA ASEA, un gran fabricante d'equipos d'enerxía eléctrica, pa concentrar les sos operaciones en Västerås. Dempués de la fusión en 1998 cola compañía d'enerxía nuclear Brown, Boveri & Cie, ASEA convertir en ABB. Como resultancia, Västerås foi'l llugar de la so sede.
 
Dende tomar de posesión de negociu nuclear de Westinghouse ABB ye propiedá de Westinghouse Electric. Atópase principalmente nel Complexu Mimer nel centru de la ciudá. Les instalaciones de producción tán en [[Finnslätten]] y [[Saltängen]]. Westinghouse [[Suecia]] produz combustible nuclear y ufierta servicios nucleares pal reactor d'agua en ebullición. A partir de 2014, Westinghouse [[Suecia]] poseiade 1000 emplegaos. La planta apurrió combustible a [[Ucrania]] dende l'añu 2005. El 11 d'abril de 2014, dempués de l'anexón rusa de [[Crimea]], el contratu con Energoatom pa la Planta d'Enerxía Nuclear de d'[[Ucrania]] del Sur estender hasta'l 2020.
 
Otres industries principales inclúin el tresporte como los [[Bombardier]] con dellos centros de distribución, caldereros Outokumpu Copper y de TI.