Diferencies ente revisiones de «Xerez de la Frontera»

Contenido eliminado Contenido añadido
m topónimos
m "rellación" en cuenta de "relación" (que nun ta nel DALLA)
Llinia 42:
La ciudá integrar nel círculu de [[Gadir]] por aciu una alianza comercial. Yera un emporiu abiertu al tráficu de mercancíes de procedencia [[Cartago|púnica]] y [[Grecia|griega]], y nel que s'establecíen alcuerdos comerciales. Ye nesta dómina onde'l nome de la ciudá camuda a ''Hasta Regia'', polos venceyos comerciales que tenía la ciudá. La ciudá yá estendía la so influencia a gran parte de la [[Turdetania]] occidental. La ciudá enguapecióse y consolidóse la so cortil cercada. Hasta Regia alministraba los territorios del interior de la [[provincia de Cádiz]], ente que les factoríes libiofénices de la mariña (dende [[Carteia]] o Baelo) taríen na órbita de Gadir.
 
Tres la cayida de Tartessos nel añu nel [[500 e.C.]], la notoriedá del asentamientu dependería de les relacionesrellaciones cola ciudá de Gadir. Cartaxineses y Griegos introduciríen entós un nuevu tipu de relacionesrellaciones d'intercambiu, priorizando les materies primes a la manufactoría, lo qu'aniciaría l'apaición d'una nueva clase mercantil, en desterciu de la vieya aristocracia tartésica y que desenvolvió Gadir hasta convertise en ''Polis''.
 
====Dómina romana, ''Ceret''====
{{AP|Ager Ceretanus}}
 
Hasta l'españíu de la [[segunda guerra púnica]] ([[218 e.C.]] - [[201 e.C.]]), les ciudaes turdetanes, que taben baxu tutelar de [[Cartago]] dende la invasión cartaxinesa a partir del [[241 e.C.]] tres la derrota na [[primer guerra púnica]], nun calteníen relaciónrellación comercial dalguna con [[Antigua Roma|Roma]], pero esta nueva guerra dexó abierta la posibilidá de nuevos alcuerdos comerciales. Nel añu [[206 e.C.]], Gadir abrió les sos puertes a Roma, y darréu Estil, que como'l restu de ciudaes turdetanes opunxeron resistencia, cayería ante la [[Conquista de Hispania|conquista romana]]. Dende entós la polis de Gadir tendría un tratu preferente na rexón como premiu pola so llealtá, anque en dómina romana la ciudá d'Estil tuvo mayor importancia qu'otres ciudaes como [[Baelo Claudia]] o [[Itálica]], d'ende'l so apellativu de "Regia".<ref name="diariodejerez_1">{{Cita web |url=http://www.diariodejerez.es/article/xerez/1150143/ayalga/escondida/estil/regia.html |títulu=El 'ayalga escondida' d'Estil Regia }}</ref>
 
Nel [[197 e.C.]], cuando Roma crea la provincia de [[Hispania Ulterior]], camudó sustancialmente la organización territorial de la Turdetania: modificó les fronteres y llevó a cabu una nueva reorganización alministrativa que supunxo la progresiva incorporación del territoriu d'Hasta Regia al ''Conventus Gaditanus'', qu'incluyía tamién les antigües ciudaes púniques del sur de la provincia de Cádiz y les libiofénices del Mediterraneu. Hasta Regia quedaría finalmente integrada a [[Gades]]. La ciudá convertir nuna colonia dende la cual impulsóse'l desenvolvimientu de la romanización de la contorna de Xerez.
Llinia 490:
Tolos nucleos poblacionales tán conectaos cola ciudá per mediu d'autobuses, urbanos o interurbanos.
 
La relaciónrellación de nucleos poblacionales del términu municipal de Xerez ye la siguiente:
 
<center>
Llinia 757:
Otru aspeutu carauterísticu de la sociedá xerezana ye la integración de los [[xitanos]].<ref> {{Cita web |url=http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3248619 |títulu=La integración de los xitanos na sociedá xerezana}}</ref> Los primeros xitanos apaecen en Xerez de la Frontera sobre mediaos del [[sieglu XV]] y, bien llueu, son bien acoyíos pola sociedá xerezana, especialmente pola nobleza y los terratenientes, que los empleguen nos llabores agrícoles de los sos campos, amás de dedicase a trabayos de fragua.
 
El bon tratu espacháu de siempre en Xerez a los xitanos, magar les reales pragmátiques en contra de los mesmos, según l'exemplar y bon comportamientu per parte de los que s'establecen a vivir nesta ciudá de forma definitiva faen que llueu s'estableza una amistosa relaciónrellación ente la población xitana y los castellanos vieyos, los xerezanos autóctonos, ensin qu'enxamás se diera la circunstancia, en cinco siglos llargos, d'un solu choque racial ente dambes comunidaes.{{cr}}
 
== Organización políticu-alministrativa ==