Diferencies ente revisiones de «The World at War»

Contenido eliminado Contenido añadido
m "rellación" en cuenta de "relación" (que nun ta nel DALLA)
m Iguo testu: "les manos" => "les manes"
Llinia 65:
El bombardéu alemán a Gran Bretaña causa un estridente pidimientu públicu de vengación. Pero escontra finales de 1941 les fuercies britániques, compuestes de 700 aviones, tán siendo gravemente amenorgaes poles batalles del Norte d'África y del Atlánticu. La llegada d'[[Arthur Harris|Arthur "Bombarderu" Harris]] pa faese cargu del Mandu de Bombarderos anuncia una nueva actitú. Harris ta a favor de la vengación, proclamando públicamente: "Ellos semaron el vientu y agora van recoyer el torbolín". Lo más importante ye qu'él cree que'l bombardéu puede, por sigo mesmu, ganar a Alemaña... Inclúi testimonios de Sir Arthur Harris, Albert Speer, James Stewart, William Reid, del Xeneral Curtis LeMay, Werner Schröer, del Teniente Xeneral Adolf Galland y del Xeneral Roxura C. Eaker.
* '''Les dures agalles''' - ''Tough Old Gut: Italy (1943–1944)''
Winston Churchill descríbelu a [[Stalin]] el Mediterraneu como "el blandu banduyu del cocodrilu". Son los sos argumentos los que consiguen persuadir a los americanos a xunise al bandu Aliáu. En payares de 1942, once meses dempués de Pearl Harbour, tienen un alcuentru cola [[Wehrmacht]] per primer vegada. En [[Tunicia]] esperimenta la que foi la so peor derrota na guerra, de manosmanes de los soldaos meyor forníos y más esperimentaos del exércitu alemán, los "Africa Korps". [[Mussolini]] ye depuestu y la victoria en [[Sicilia]] alica a los soldaos británicos. La incursión aliada en tierra firme, en [[Salerno]], progresa escontra'l Norte con grandes dificultaes climatolóxiques debíes al axatáu iviernu italianu. Inclúi testimonios del Xeneral Mark Wayne Clark, del Mariscal de Campu Lord Harding, Bill Mauldin y Wynford Vaughan Thomas.
* '''Mañana va ser un día maraviyosu''' - ''It's A Lovely Day Tomorrow: Burma (1942–1944)''
Les condiciones climatolóxiques provocaes pol monzón mientres cinco meses al añu, agravaes polos problemes d'enfermedaes, faen que la situación del exércitu de [[Burma]] sía "una auténtica velea". Los europeos atopen estraños nes condiciones selváticas. Otra manera, l'habilidá de los xaponeses, non yá pa soportar sinón tamién pa desendolcase nes mesmes circunstancies, ayúdalos a construyise un mitu de "Superman" frente a los soldaos del exércitu aliáu. Escontra'l mes de mayu l'exércitu británicu ye espulsáu del país, dempués de la mayor de les retiraes militares que se recuerden. Les baxes son bien numberoses y miles de miembros de les tropes Aliaes son prindaos polos xaponeses. La llegada de Mountbatten y la so toma de posesión del mandu nel Sudoeste asiáticu, fai dar un xiru de 180º a la moral d'estos homes. El mitu de los soldaos xaponeses superhombres escaezse ante la so primer derrota en Arrakan. Inclúi testimonios de Mike Calvert, Sir John Smyth, de la cantante [[Vera Lynn]] (el títulu del episodiu ye'l nome d'una de los sos cantares), y Lord Mountbatten of Burma.