Diferencies ente revisiones de «Carelia»

Contenido eliminado Contenido añadido
m iguo contraición: La área => L'área
m preferencies llingüístiques: Unión Soviética => Xunión Soviética
Llinia 71:
En [[1939]] la Xunión Soviética atacó Finlandia, dando empiezu a la [[Guerra d'Iviernu]]. Los fineses combatieron con bastante ésitu nel norte de Carelia, llogrando invadir la Carelia Blanca, pero nel [[istmu de Carelia]] (o istmu de Aunis) les tropes ruses enfusaron nes defenses finlandeses. Na [[Paz de Moscú]] la mayor parte de la Carelia finlandesa foi apurrida a la URSS. Más de 400 000 persones, cuasi'l total de la población de Viipuri (Víborg), fuxeron y tuvieron que ser reasitiaes.
 
En [[1941]], aprovechando l'ataque de l'[[Alemaña Nazi]] a la [[URSSXRSS]], Carelia foi reconquistada mientres trés años ([[1941]]–[[1944]]) na [[Guerra de Continuación]], nos que tamién Carelia Oriental foi ocupada polos finlandeses.
 
Al concluyir la [[Segunda Guerra Mundial]] en [[1945]], la cuasi totalidá de Carelia foi reincorporada a la [[URSSXRSS]] ya incluyida na [[República Socialista Soviética de Rusia]] col nome de [[República de Carelia|República Autónoma de Carelia]], teniendo por capital a la ciudá de [[Petrozavodsk]].
 
El pequeñu sector de Carelia que quedó en posesión de Finlandia pertenez a les provincies de [[Finlandia Oriental]] y [[Finlandia Meridional]] y a les rexones de [[Carelia del Norte]] y [[Carelia del Sur]]. Les ciudaes más importantes na parte finlandesa de Carelia son [[Lappeenranta]], [[Joensuu]] y [[Imatra]].