Diferencies ente revisiones de «Cimavilla (barriu de Xixón)»

Contenido eliminado Contenido añadido
BandiBot (alderique | contribuciones)
m Bot: Troquéu automáticu de testu (- fasta + hasta )
m iguo apostrofación: "/\b(n)'(una?)\b/i" => "$1$2"
Llinia 3:
'''Cimavilla''' ye un barriu de [[Xixón]] ([[Asturies]]) allugáu na entornadiella sur del Cerru de Santa Catalina, o de L'Atalaya. Constitúi la parte más antigua de la ciudá, pues esisten esquicios arqueolóxicos pertenecientes a la dómina del [[Imperiu romanu]], n'especial les [[Termes]].
 
El so allugamientu n'unnun cerru amuriáu, que fincaba aislláu al xubir la marea, fexo de Cimavilla una plaza fuerte de cierta importancia, hasta la so destruición demientres la guerra ente [[Pedru I de Castiella|Pedru I]] y [[Enrique II de Castiella|Enrique II]].
 
La costruición d'un puertu comercial nel fondeaderu asitiáu al oeste dende entamos del sieglu XVI, tresforma'l barriu en llugar de residencia de marineros y causa la'enanchamientu la ciudá escontra'l sur.
Anguaño, les sos viviende foren rehabilitaes na so mayor parte y, una vegada tresformáu'l puertu vieyu en puerto deportivu, tornárase n'unnun barriu residencial, comercial y d'ociu.
 
La parte alta del mentáu Cerru de Santa Catalina ye güei un parque coronáu pola escultura ''[[Elogio del Horizonte]]'', obra de l'escultor [[Eduardo Chillida]].