Diferencies ente revisiones de «Australasia»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Iguo sufixu: "-geografía" => "-xeografía"
m Iguo sufixu: "-geografía" => "-xeografía"
Llinia 7:
El términu foi acuñáu en [[1756]] por [[Charles de Brosses]], nel so ''Histoire des navigations aux terres australes'' (''Historia de los saleos escontra les tierres australes''). Derivar del llatín "al sur d'[[Asia]]", pa estremala de la [[Polinesia]] y del [[Pacíficu]] suroriental.
 
Na segunda metá del sieglu XIX, [[Alfred Russell Wallace]] ciñó más el conceutu ensin falar claramente de Australasia. Definió una rexón bioxeográfica que llamó australiana, compuesta de cuatro subrexones [[Zooxeografía|zooxeográficaszooxeográfiques]] que la so fauna tenía traces comunes o derivaba d'un mesmu procesu evolutivu:<ref>{{cita llibru |autor=Wallace,
A. R.
|títulu =The Geographical Distribution of Animals
Llinia 24:
Wallace definió con precisión la llinia divisoria biolóxica que dixebra Australasia d'Asia, que foi llamada darréu [[llinia de Wallace]]. Nel sieglu XX comprobóse que la llinia de Wallace atópase na cercanía de la frontera de trés [[plaques teutóniques]]; la [[placa de la Sonda]], la [[placa del Mar de Banda]] y la [[placa de Timor]].
 
Na segunda metá del sieglu XX, foise modificando la definición de Australasia según desenvolvíase'l conceutu d'[[ecozona|ecozones]] o zones bioxeográficasbioxeográfiques, pa llevar a cabu fayadices polítiques de caltenimientu. En [[1975]], a pidimientu de la [[Unesco]] y de la [[Unión Internacional pal Caltenimientu de la Naturaleza]] (IUCN), el biólogu [[Miklos Udvardy]] propunxo un sistema de clasificación biogeográficobioxeográficu y ecolóxicu de les tierres remanecíes, basándose nes clasificaciones anteriores establecíes por Wallace y [[Philip Sclater]]. Establez reinos biogeográficosbioxeográficos, subdividíos de la mesma en provincies bioxeográficasbioxeográfiques, nos que la Australasia tradicional atópase partida ente dellos reinos:
<ref>{{cita web
|url=http://cmsdata.iucn.org/downloads/udvardy.pdf
Llinia 41:
* Nueva Zelanda constitúi la provincia bioxeográfica de Nuevazelandia, y ye parte del reinu antárticu
 
Pero l'aceptación más xeneralizada del términu Australasia ye la que-y dio'l [[Fondu Mundial pa la Naturaleza]] (WWF) al establecer una nueva clasificación de la biodiversidá terrestre en 238 [[Ecorrexón|ecorrexones]] alcontraes en 8 reinos biogeográficosbioxeográficos o [[ecozona|ecozones]]. Según WWF, Australasia ye una ecozona que toma:<ref>Llista de les ecorrexones y ecozonas na páxina de WWF [http://wwf.panda.org/about_our_earth/ecoregions/ecoregion_list/], consultáu'l 13 de xunetu de 2010</ref>
* Australia y Tasmania
* Nueva Zelanda