Diferencies ente revisiones de «Arzawa»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Preferencies llingüístiques: localización => llocalización
m preferencies llingüístiques: esactamente => esautamente
Llinia 14:
El primer testimoniu históricu del reinu de Arzawa data del reináu de [[Hattusili I]], escontra 1650 e.C. Un conflictu enfrentó-y a los so vecín occidental, que yera yá una gran potencia. Aprovechando'l debilitamientu del reinu hitita mientres el reináu de [[Zidanta I]] (escontra [[años 1500 e.C.|1550 e.C. ]]), los reis de Arzawa estendieron el so territoriu. Cuando'l reinu hitita volvió ser una gran potencia a partir del reináu de [[Tudhaliya I/II]], Arzawa foi una fonte de grandes problemes pa él, igual que tola rexón d'Anatolia occidental, na que los [[ahhiyawa]] (¿los [[aqueo (pueblu)|aqueos]]?), empezaron a poner el pie. [[Madduwatta]], un monarca local vasallu de los hitites provocó a [[Kupanta-Kurunta]], rei de Arzawa que-y había vencíu. Los dos terminaron per roblar la paz, pa disgustu de Tudhaliya que vía con mal güeyu al so vasallu aliase col so [[enemigu]]. [[Tudhaliya I/II]] combatió de la mesma contra Arzawa, ensin enforma ésitu. Esti reinu taba nel so apoxéu, ente qu'[[Hitites|Hatti]] atollar en disputes dinástiques.
 
El momentu álgido de Arzawa llegó mientres el reináu de [[Tarhundaradu]] (primer metá del [[sieglu XIV e.C.|sieglu XIV e.C. ]]), contemporaneu de los reis hitites [[Arnuwanda I]] y Tudhaliya III: la debilidá hitita mientres el final del gobiernu de Arnuwanda asitió a Tarhundaradu nuna posición que quiciabes-y dexaba reclamar la hexemonía sobre Anatolia, hasta'l puntu de que [[Amenofis III]], [[faraón]] de la [[dinastía XVIII d'Exiptu]], robló un pactu con él. El soberanu de Arzawa aprovechó pa conquistar les tierres baxes hitites. Dempués contautó con [[Akenatón]], nes que-y refirió la situación por aciu dos cartes que-y unvió n'hitita, y solicitó-y una alianza matrimonial. Sicasí, Tudhaliya III llogró recuperar el poderíu hitita. El so socesor, [[Suppiluliuma I]], llogró una victoria sobre Arzawa. Pero nun foi abondu: [[Uhha-Ziti]], el nuevu rei de Arzawa, llogró formar una coalición contra Hatti con ayuda de los ahhiyawa. El rei hitita [[Mursili II]], fíu de Suppiluliuma, entamó una gran [[espedición militar|espedición]], cola que tardó dos años en vencer a Arzawa. Tomó la so capital, [[Apasa]] (¿[[Éfeso]]?) y sometió toes los territorios redoma. Según les declaraciones de Mursili, 65000 habitantes de Arzawa fueron deportaos al país hitita. Arzawa foi estremada ente los antiguos vasallos de Uhha-Ziti, los reinos de [[Hapalla]], [[Mira (reinu)|Mira]]-Kuwaliya y el [[país del ríu Seha]], que pasaron a la órbita hitita cola firma de trataos de vasallaxe con Mursili. Nun se sabe esactamenteesautamente lo qu'asocedió a Arzawa, el reinu de Mira podría recuperar les rexones que constituyíen el corazón.
 
Produciéronse revueltes en Arzawa, sobremanera mientres el reináu de [[Muwatalli II]], quien fixo frente a les ambiciones de los ahhiyawa, y mientres el de [[Tudhaliya IV]], que reprimió la revuelta del país del ríu Seha. Na rexón establecieron dalgunos de los [[Pueblos del Mar]] qu'afararon el [[Oriente Próximu]], como los ''lucca'' ([[Licia|licios]]).