Diferencies ente revisiones de «Idioma walser»

Contenido eliminado Contenido añadido
m apostrofación
m [Bot] Reemplazu de testu (-Tesino +Tesinu)
Llinia 1:
L''''idioma Walser''' ye un dialeutu [[alemán de Suiza]] arcaizante faláu polos [[walser]]. Tien el so orixe nel dialeutu alemán faláu na [[Edá Media]] nel [[Cantón del Valais]] (en walser: ''Wallis'').
 
Anguaño esisten comunidaes de llingua walser en [[Suiza]] ([[Cantón del Valais]], [[Cantón de Berna]], [[Cantón de San Galu]], [[Cantón de los Grisones]] y [[Cantón del TesinoTesinu]]), [[Italia]], [[Austria]] y [[Liechtenstein]].
 
El númberu total de falantes del idioma walser envalorar en menos de 25.000 persones (10.000 en [[Suiza]], unos 3.000 n'[[Italia]], unos 10.000 n'[[Austria]] y unos 1.500 en [[Liechtenstein]]). Les comunidaes de fala walser d'Italia (nel altu valle del [[ríu Lys (Italia)|ríu Lys]] en [[Valle d'Aosta]], nel [[Altu Valle del Sesia]] al sur del [[monte Rosa]]) y del cantón suizu de [[Cantón del TesinoTesinu|TesinoTesinu]] (zona de [[Bosco-Gurin]]) tán en franca regresión, siendo sustituyíu l'idioma walser ente les xeneraciones más nueves pol italianu. Nos cantones de Berna y Valais y en menor midida nel Cantón de San Galu, el dialeutu alemán de Suiza circundante ta reemplazando al idioma walser.
 
{{ORDENAR:Walser}}