Diferencies ente revisiones de «Texíu vascular»

Contenido eliminado Contenido añadido
m +{{control d'autoridaes}}
m preferencies llingüistiques: conectaes => coneutaes
Llinia 4:
El '''texíu vascular''' ye un tipu de [[histoloxía vexetal|texíu vexetal]] complexu, formáu por delles clases de célules y componentes, que s'atopa nes [[planta vascular|plantes vasculares]]. Los componentes primarios del texíu vascular son el [[xilema]] y el [[floema]]. El xilema ye una estructura que tresporta, al traviés de la planta, agua y sales minerales disueltes. El floema tresporta nutrientes yá ellaboraos poles célules y por [[fotosíntesis]]. Tamién se topen acomuñaos al texíu vascular dos [[meristema|meristemes]]: el [[cámbium vascular]] y el [[felógeno]]. Tolos texíos vasculares dientro d'una planta constitúin el '''sistema de texíu vascular'''.
 
Les célules del texíu vascular son usualmente llargues y delgaes. Cuidao que el xilema y el floema actúen nel sistema de tresporte d'agua, minerales y nutrientes na planta, nun ye d'estrañar que la so forma sía similar a la de caños o tubos. Les célules individuales del floema tán conectaesconeutaes ente sigo pelos estremos, como si fueren seiciones d'un tubu. A midida que la planta crez, se [[diferenciación celular|diferencia]] nos estremos de crecedera de la planta El texíu nuevo alliniar col texíu vascular esistente, calteniendo la conexón al traviés de la planta.
El texíu vascular disponer en [[fai vascular|fexes vasculares]] llargos, qu'inclúin al xilema y floema como asina tamién célules de proteición y estructura. Nel [[tarmu]] y les [[raigañu (botánica)|raigaños]], el xilema atópase más escontra l'interior del tarmu que'l floema, qu'apunta escontra l'esterior. Nos tarmos de [[dicotiledónea|dicotiledónees]] Asteriidae, puede haber floema tamién escontra al interior.