Diferencies ente revisiones de «Estrechu de Xibraltar»

Contenido eliminado Contenido añadido
m iguo testu: el canal => la canal
m iguo testu: istmu => ismu
Llinia 1:
[[File:STS059-238-074 Strait of Gibraltar.jpg|thumb|300px|L'estrechu de Xibraltar vistu dende l'espaciu. <br />(El norte ta a la manzorga, de forma que la Península ibérica aparez a la izquierda y el norte d'África a la derecha).]]
L''''estrechu de Xibraltar''' ye un estrechu que coneuta l'[[océanu Atlánticu]] y el [[mar Mediterraneu]], y separta la [[España]] peninsular y [[Xibraltar]], n'[[Europa]], de [[Marruecos]] y la ciudá española de [[Ceuta]], n'[[África]]. El so nome vien-y del [[Peñón de Xibraltar]], un macizu rocosu xuníu por un istmuismu a la Península Ibérica que a la so vegada recibió esi nome a partir de la espresión árabe ''Jebel Tariq'' (el monte de Tariq) n'honor de [[Tariq ibn Ziyad]], xeneral bereber que, tres de desembarcar nelli, dirixó la conquista musulmana de la Península Ibérica ([[sieglu VIII]]). L'estrechu ye conocíu n'[[árabe]] como ''Bab Al Maghrib'' (باب المغرب), la puerta del Oeste. Na [[Edá Media]] los musulmanes nomábenlu ''Al-Zuqaq'', la Canal, mentantu que pa los [[Imperiu romanu|romanos]] yera ''Fretum Gatitanum'', l'estrechu de Cádiz, y nel mundu antiguu les [[Columnes d'Hércules]] (en griegu clásicu: αἱ Ἡράκλειοι στῆλαι).<ref>Strabo ''Geographia'' 3.5.5.</ref> .
 
Europa y África tán separtaes por una distancia mínima de 14,3 km nel puntu más estrechu del estrechu, que tien una profundidá d'ente 300 y 900 [[metru|m]]<ref>Robinson, Allan Richard y Paola Malanotte-Rizzoli, ''Ocean Processes in Climate Dynamics: Global and Mediterranean Examples''. Springer, 1994, p. 307, ISBN 0-7923-2624-5.</ref>. Hai barcos que crucien varies vegaes al día l'estrechu, que la so oriella española ta protexida embaxu la figura de parque natural (Parque natural del Estrecho).