Diferencies ente revisiones de «Louisiana (Nueva España)»

Contenido eliminado Contenido añadido
Páxina creada con «Ficheru:Provincias Ynternas Nueva España 1817.jpg|miniaturadeimagen|324x324px|Mapa de las "Provincias Ynternas" del virreinatu de Nueva España de 1817. Inclúi el terri…»
 
Sin resumen de edición
Llinia 4:
Nueva Orleans foi el principal puertu d'entrada de los suministros qu'España unvió a los rebeldes norteamericanos demientres la [[Revolución Americana]]. Una vez finada esta, y demientres tola duración de la ocupación española, la nueva nación independiente, los [[Estaos Xuníos d'América|Estaos Xuníos]], disputáron-y a España tantu les llendes de la colonia como los derechos de navegación por el ríu Mississippi. Nueva Orleans sofrió dos grandes incendios, en [[1788]] y [[1794]], que destruyeron la mayoría de los edificios de madera orixinales del barriu anguaño conocíu como barriu francés (French Quarter). Les cases quemaes foron sustituyíes por otres construyíes a la manera española, cases de piedra con teyaos de pizarra, y llevantáronse tamién edificios públicos qu'entá pueden vese na ciudá: la [[Catedral de San Lluis de Nueva Orleans|catedral de San Lluis]], el Cabildru, sede del gobiernu municipal, y el Presbiteriu o casa de la curia<ref>Reeves S, [https://www.frenchquarter.com/elements/ French Quarter Fire and Flood], artículu na web frenchquarter.com.</ref>.
 
Nos caberos años del dominio colonial européu Luisiana foi devuelta brevemente a [[Francia]] poles cláusules del [[Tratáu de San Ildefonsu (1800)|tratáu de San Ildefonsu]] ([[1800]]) y el [[Tratáu d'Aranjuez (1801)|tratáu d'Aranjuez]] ([[1801]]). El [[14 d'ochobre]] de [[1802]] el rei [[Carlos IV d'España]] asoleyó una llei pola que se facía efectiva la tresferencia de la propiedá a Francia y les condiciones del trespasu. Asina, España comprometíase a siguir alministrando la colonia hasta que llegaran los funcionarios franceses que se fadríen cargu de la so xestión: la ceremonia oficial de trespasu de soberanía cellebrose nel Cabildru de Nueva Orleans el [[30 de payares]] de [[1803]]. Trés selmanes dempués, el 20 d'avientu, notra ceremonia cellebrada nel mesmu llugar, Francia tresfirió Nueva Orleans y la so rodiada a Estaos Xuníos conforme a los términos de la [[Compra de Luisiana]]. La Alta Luisiana, pela so banda, foi oficialmente tresferida a Francia, y llueu a Estaos Xuníos, nel conocíu de magar como Día de les Trés Banderes (Three Flags Day), una serie de ceremonies de cambeu de soberanía cellebraes los díes 9 y 10 de marzu de [[1804]].
 
== Referencies ==
<references />
[[Categoría:Historia d'Estaos Xuníos]]
[[Categoría:Imperiu español]]