Diferencies ente revisiones de «Historia del Perú»

Contenido eliminado Contenido añadido
m nomes propios: Pládanu => Arce
m nomes propios: Miguel Iglesias Pinu => Miguel Iglesias Pino
Llinia 416:
 
[[Archivu: Andrés Avelino Cáceres 2.jpg|miniatura|180px|derecha|Semeya del xeneral [[Andrés Avelino Cáceres]]. Obra del pintor Nicolás Palas.]]
Magar los escalabros de los exércitos peruanos, la guerra siguió gracies a la [[Campaña del Argañal o Sierra|resistencia]] que na sierra peruana comandó el xeneral '''[[Andrés Avelino Cáceres]]''', quien llogró los trunfos de Pucará, Marcavalle y Concepción ([[departamentu de Junín]], na sierra central), ente'l 9 y el 10 de xunetu de 1882. Sicasí, el xeneral [[Miguel Iglesias PinuPino de Arce|'''Miguel Iglesias''']], impactáu poles severu represiones que los chilenos exercíen sobre les poblaciones civiles, dio'l [[Berru de Montán]] (31 d'agostu de 1882), reclamando la firma d'una paz definitiva con Chile, pa empecipiar d'una vegada la xera de la Reconstrucción del país. Cáceres oponer a esti planteamientu y treslladó les sos fuercies escontra'l norte, pero tres la so derrota na [[batalla de Huamachuco]] (10 de xunetu de 1883), Iglesias, yá nel poder, tuvo'l camín llibre pa roblar con Chile'l '''[[Tratáu de Rancón]]''' que punxo fin a la guerra (20 d'ochobre de 1883). Por aciu esti Tratáu, el Perú apurría a Chile a perpetuidad la provincia de Tarapacá, ente que les provincies de Tacna y Arica quedaben suxetes a l'alministración chilena por diez años, al cabu de los cualos debíase realizar un plebiscitu pa decidir el destín final de dambos territorios.
 
La guerra con Chile foi la mayor catástrofe bélica que sufrió'l Perú na so historia republicana. Significó la perda de más de 10,000 vides humanes según la total destrucción de les fuercies granibles del país, sumáu al sentimientu d'humildación que marcaría mientres enforma tiempu al espíritu de la nación.