Diferencies ente revisiones de «Anders Celsius»

Contenido eliminado Contenido añadido
m preferencies llingüístiques: efectu => efeutu
m iguo testu: del agua => de l'agua
Llinia 12:
Güei nun consideramos de la mesma manera les midides xeodésiques, les observaciones meteorolóxiques y otros trabayos del mesmu xéneru, pero nel tiempu de Celsius eso ocupaba buena parte del trabayu d'un astrónomu. Asina, Celsius efectúa numberoses mediciones xeodésiques pal Mapa Xeneral de Suecia.
 
Pa facer les sos observacioens meteorolóxiques, Celsius construyó un [[termómetru]] que-y diba a asegurar una gloria a escala mundial. El termómetru de Celsius taba graduáu de manera que 0 correspondía al puntu d'ebullición delde l'agua, y 100 al puntu de conxelamientu. La escala de Celsius taba graduada en sentíu inversu a la escala centígrada que conocemos actualmente. Nun foi hasta depués de la muerte temprana de Celsius, que tuvo llugar en [[1744]], cuando los sos colegues (piénsase qu'a iniciativa del naturalista suecu Carolus Linnaeus ([[Carl von Linné]], [[1707]]–[[1778]]) invirtieron la [[escala de Celsius]] pa da-y la so forma actual, a saber 0 pa la temperatura de conxelación delde l'agua, y 100 pa la so temperatura d'ebullición.
 
Asistíu por Olof Hiorter, Anders Celsius estudia les aurores boreales y foi'l primeru n'esplicar el fenómenu auroral pol magnetismu terrestre. Llega a esta conclusión observando la inclinación d'una aguya de brúxula y dase cuente que les desviaciones más fuertes teníen correspondencia con una actividá auroral más intensa.