Diferencies ente revisiones de «Tanedyemy»

Contenido eliminado Contenido añadido
m iguo contraición
mSin resumen de edición
Llinia 1:
{{persona}}
 
'''Tanedyemy''' (''Tanedjem(y), Tanadjmet, Tanedjemet, Tanedy(y)met, Tanozemet''), princesa y reina d'empiezos de la [[dinastía XIX]] exipcia, aprosimao escontra l'añu 1290 ae.d. C. Otres formes de nomala: Tanedjem(y), Tanadjmet, Tanedjemet, Tanedy(y)met, Tanozemet...
 
Nun foi conocida hasta l'afayu de la so pequeña tumba, [[QV33]], nel [[Valle de les Reines]]: nun esistía nin un solu documentu o representación d'esta muyer, ya inclusive hubo dellos problemes na datación. Nun principiu pensóse que debió de ser contemporánea a la [[dinastía XX]], pero agora envalórase que debió de vivir un sieglu antesenantes, nos alboreceres de la [[dinastía XIX]].
 
El so nome, que tamién puede ser trescritu como ''Tanedyemet'', paez indicar que podía ser la fía de [[Horemheb]], postreru [[faraón]] de la [[dinastía XVIII]] y de la so [[Gran Esposa Real]], la reina [[Mutnedyemet]]. De ser asina, Tanedyemy xugaría un papel de vital importancia nel cambéu dinásticu, casándose con un faraón de la siguiente dinastía.
 
Horemheb nun tuvo fíos varones, y acomuñó al tronu al so vieyu visir, que dempués seríasedría'l faraón [[Ramsés I]]. Anque esta decisión yera del tou lexítimallexítima, lo más normal ye qu'ente un faraón y el so socesor hubiera una rellación familiar y, si nun yera bien direuta, que siquier el nuevu monarca tuviera casáu con una princesa real. De ser Tanedyemy fía de Horemheb, podría esplicase una transición tan pacífica.
 
Conozse qu'ostentó, como nos diz la so tumba, el títulu de Gran Esposa Real, pero los datos al respectiverespeutive del so home nun concordarconcasen. [[Ramsés I]] convirtió en gran esposa real a la so muyer de tola vida, la dama [[Sitra]], y amás la so avanzada edá podría ser un inconveniente a la de traer al mundu descendencia de Tanedyemy. Por tanto, ye más posibledable que la princesa fuera casada col fíu de Ramsés I y el siguiente faraón, [[Seti I]]. Eso esplicaríadesplicaría por qué la esposa de Seti I, [[ToTuya (reina)|ToTuya]], namái llevó'l títulu de gran esposa real cuando yá yera viuda y el so fíu ocupaba'l tronu.
 
Anque ye posible que Tanedyemi fuera reina de Seti I, nun hai rexistru nin muertes sobre ello. Pero'l so casu nun ye únicu: al igual que quiciabes fixo Seti I con Tanedyemy, el so fíu [[Ramsés II]] tamién s'encargaría de borrard'esborrar tola hestoria familiar de los sos dos esposes principales, [[Nefertari]] y [[Isis-Nefert]]. Paez ser que los reis de la nueva dinastía esmoleciéronse enforma de despintard'anubrir una posible ascendencia real de les sos esposes. Tanedyemy, de ser fía de la reina Mutnedyemet, taría direutamente emparentada colos "herexes" de la ''[[Periodu amarniense|Crisis de d'Amarna]]'' (seríasedría sobrina de [[Nefertiti]] y nieta d'[[Ai]], dambos condergaos al olviduescaezu eternoeternu).
 
Sobre la descendencia de Tanedyemy con Seti I o con otru rei, falarfálase d'un fíu varón, un mediu hermanu que pudo habertener impidíu que [[Ramsés II]] llegara al tronu, pero que morrió bien nuevu primero que'l so padre. Tamién s'especula sobre la posible maternidá de Nefertari, de quien se cree que taba emparentada col faraón Ai.
 
{{Tradubot|Tanedyemy}}