Diferencies ente revisiones de «Eleiciones a la Xunta Xeneral del Principáu d'Asturies»

Contenido eliminado Contenido añadido
m iguo testu: hestóricos => históricos
mSin resumen de edición
Llinia 20:
Les eleiciones autonómiques son convocaes pol [[presidente del Principáu d'Asturies]].​ Celébrense'l cuartu domingu de mayu de cada cuatro años, coincidiendo coles eleiciones municipales y les eleiciones autonómiques de la mayoría de les comunidaes autónomes del conociu como ''réxime xeneral'' (toles menos Andalucia, Galicia, Euskadi y Cataluña).
 
Ende [[1999]], cuando va a reformase l'Estatutu, el presidente puede puede eslleir de forma antemanada la [[Xunta Xeneral del Principáu d'Asturies|Xunta Xeneral del Principáu]] y convocar eleiciones. Esto nun evita que les eleiciones tengan que celebrase el cuartu domingu de mayu cada cuatro años. Amás, nun puen convocase mientres el primer o el últimol'últimu periodoperiodu de sesiones. Tampoco puen convocase nin mientres la tramitación d'una [[moción de censura]], nin cuando ta convocáu un procesu eleitoraleleutoral estatal.
 
Unicamente fueron adelantraesadelantaes nuna ocasión, [[2012]], pol entós presidente, [[Francisco Álvarez Cascos]].
 
== Carauterístiques ==
Les eleiciones faense por [[sufraxu universal]] de los asturianos per aciu del votu secretu a les llistes zarraes de les candidatures presentaes nes [[Circunscripciones eleutorales d'Asturies|tres circunscripciones d'Asturies]].
 
L'asignación de los 45 escaños de la [[Xunta Xeneral del Principáu d'Asturies]] perfaese al traviés del [[sistema D'Hondt]] según los votos obteníos por cada candidatura na so circunscripción y per orde de lista dientro de cada candidatura.
 
=== Circunscripciones ===
Llinia 37:
*    Distribúyense los restantes diputaos asignando unu a caúna de les circunscripciones que'l so cociente resultante na operación anterior tenga una fracción decimal más grande.
 
Na I, II ya III llexislatures, les circunscripciones Central, Occidental y Oriental teníen asignaos, respectivamente, 32, 8 y 5 diputaos. A partir de la IV la distribución camudó a 33, 7 y 5. Na VII llexislatura la distribución volvió camudar a 34, 6 y 5.
 
== Resultados ==
Llinia 259:
 
{{Eleiciones xenerales d'Asturies}}
 
[[Categoría:Política d'Asturies|Eleiciones a la Xunta Xeneral del Principáu d'Asturies]]
[[Categoría:Eleiciones a la Xunta Xeneral del Principáu d'Asturies|Eleiciones a la Xunta Xeneral del Principáu d'Asturies]]
[[Categoría:Wikipedia:Artículos ensin plantía llistaref]]