Diferencies ente revisiones de «Puerta de Brandeburgu»

Contenido eliminado Contenido añadido
m iguo testu: esibida => exhibida
m iguo testu: la águila => l'águila
Llinia 17:
Hasta 1918, solamente miembros de la familia real, los sos invitaos y miembros de la familia Pfuel teníen dexáu usar el pasu central de la puerta. El [[30 de xineru]] de [[1933]], el presidente alemán [[Paul von Hindenburg]], segundu presidente de la República de Weimar, noma a [[Adolf Hitler]] canciller d'Alemaña. Pela tarde, 15.000 homes de les SA y SS desfilen nuna procesión d'antorches al traviés de la Puerta de Brandeburgu.
 
Mientres la [[Segunda Guerra Mundial]], la Puerta sufrió graves daños y la [[Cuadriga]] resultó casi dafechu destruyida. El 21 de setiembre de 1956, el conceyu municipal alcordó reconstruyir la Puerta magar fuertes diverxencies ente les autoridaes de la ciudá estremada. A pesar de les acusaciones mutues, dambes partes aunieron los sos esfuercios y llograron concluyir el trabayu'l 15 d'avientu de 1957. Les autoridaes de Berlín Oriental decidieron refaer la [[Cuadriga]] colos moldes orixinales, pero quitando la l'águila y la cruz de fierro por consideralos símbolos del militarismu alemán.
 
Cola construcción del Muriu de Berlín en 1961, la Puerta de Brandeburgu quedó en tierra de naide, ensin accesu del este nin del oeste. Solamente guardias de frontera ya invitaos especiales de la [[República Democrática Alemana|RDA]] teníen accesu al monumentu.
 
En 1991, tres la reunificación d'Alemaña, la [[Cuadriga]], que nun tuviera nengún caltenimientu en 30 años, foi desmontada y restaurada. Mientres esta restauración amestáronse-y de nuevu la l'águila y la cruz de fierro. Ente xineru de 2001 y ochobre de 2002 entamóse una restauración completa de la Puerta, que permaneció cubierta mientres 22 meses. La Puerta de Brandeburgu foi desvelada ente grandes festividaes el [[3 d'ochobre]] de 2002, aniversariu de la Reunificación d'Alemaña.
 
El 9 de payares de 2009, celebrando'l 20 aniversariu de la cayida del Muriu de Berlín, llevaronse a cabu diversos actos conmemorativos de la cayida del muriu, siendo la Puerta de Brandeburgu l'escenariu central de les celebraciones, ente ellos un conciertu conmemorativo del grupu irlandés U2. Unes 100.000 persones participaron so l'agua nel centru de Berlín nos festexos qu'Alemaña entamó pa conmemorar los 20 años de la cayida del Muriu de Berlín. L'ensame apostose a lo llargo de los mil dominóes xigantes de poliestireno instalaos nel centru de Berlín, que fueron baltaos pa simbolizar la cayida del Muriu, según los organizadores.