Diferencies ente revisiones de «Alfabetu árabe»

Contenido eliminado Contenido añadido
RedBot (alderique | contribuciones)
m robot Añadido: ceb:Sulat Inarabyanhon
Xqbot (alderique | contribuciones)
m robot Eliminado: se:Arába alfabehtat; cambios triviales
Llinia 1:
<div style="float:right;padding-left:15px">[[ImaxeArchivu:Arabic alphabet.png]]</div>
L''''alfabetu árabe''' (o alifatu) tien carauterístiques asemeyaes al [[alfabetu hebreu]], nesti sen ye un ''abjad''. Esto significa que les vocales curties nun se trescriben na mayoría de llibros y publicaciones, les vocales tienen que deducise del contestu. Como les [[llingües semítiques]] ponen la mayor parte del so significáu nes consonantes y vocales llargues, esto nun ye un problema tan importante como paez.
 
La escritura árabe d'anguaño data del [[sieglu IV]] dC y recibe el nome de ''neski'' pa estremala de la primitiva escritura más redondeada nomada ''cúfica''.
Llinia 6:
La escritura árabe ye una escritura lligada y cursiva, más qu'una sucesión de carauteres individuales. Esto implica que la forma de la lletra ta influyida pol contestu. Les consonantes dobles indíquense con un ''tashdee'', (un símbolu paecíu a la 'w') sobre la lletra en cuestión.
 
El [[Corán]] ta escritu nesti alfabetu. Otres llingües que lu empleguen son: l'[[urdú]], el [[persa]] y el [[turcu]] hasta les reformes de [[Kemal Atatürk]]. Cuando los [[moriscu|moriscos]] pasaron a falar [[castellanu]], escribieron obres relixoses n'español n'alfabetu árabe (alxamiáu).
 
La caligrafía árabe ye un verdaderu arte, ya que l'[[islam]] [[sunní]] prohíbe la representación de figures animaes, les [[mezquita|mezquites]] suelen tar decoraes con versículos del Corán.
Llinia 147:
[[ro:Alfabetul arab]]
[[ru:Арабское письмо]]
[[se:Arába alfabehtat]]
[[sh:Arapsko pismo]]
[[simple:Arabic alphabet]]