Diferencies ente revisiones de «La Mata (Grau)»

Contenido eliminado Contenido añadido
Páxina nueva: '''La Mata''' ye una parroquia de la zona septentrional del conceyu asturianu de Grau. Llenda al este cola de Samartín, al N-NE cola de [[Peñaf...
 
Sin resumen de edición
Llinia 1:
'''La Mata''' ye una parroquia de la zona septentrional del conceyu [[Asturies|asturianu]] de [[Grau]]. Llenda al este cola de [[Samartín (Grau)|Samartín]], al N-NE cola de [[Peñaflor]], al oeste coles de [[El Freisnu]] y [[Grau (parroquia)|Grau]] y al sur coles de [[Pereda]] y [[Rañeces]]. Tien una estensión de 12,49 km² y comprende los núcleos de población que vienen darréu: Alcubiella, La Cai, Campulvalle, El Carbaín, Las Corradas, Cuetu, Entelafonte, Entelaiglesia, Entelosríos, La Espina, L'Aspriella, Las Ferreras, El Xabiel, Llantrales, El Mirín d'Arriba, Picalgallu, El Pozancu, Prioutu, El Rebollal, El Regueiru, El Rellán, Ribiellas, El Rodacu, Santu Dolfu, Sobroveiga, El Xorru, La Zurraquera, La Casona y El Mirín d'Abaxu. Nellos viven ([[INE]], [[2008]]) 540 persones.
 
Nel llugar de '''Santu Dolfu''' s'alcuentra la ilesia de Santolaya. Aparez mención d'ella yá nel [[sieglu XI]], anque'l templu actual, de nave única y cabecera recta, ye de traza románica (sieglu XIII). Pesie a ello, lo qu'anguaño vemos ye, mayormente, fecho nel [[sieglu XVIII|XVIII]]. Dientru de la ilesia hai un sarcófagu que, según la lleenda, agospiaba'l cuerpu de Santu Dolfu (San Ataúlfo en castellanu), obispu de [[Santiago de Compostela]] a finales del [[sieglu IX]] que, al ser acusáu de tener tratos colos moros, foi llamáu a cuentes pol rei [[Bermudo II]], que d'aquella paraba n'[[Uviéu]]. De la que volvía, llibre de culpa, pa la so sé episcopal, morrió en La Mata, y allí foi enterráu. El so sepulcru foi llugar de peregrinación demientres los sieglos medievales y modernos, hasta que'l cultu al so cuerpu foi prohibíu pol obispu Agustín González Pisador a finales del [[sieglu XVIII]]. Anguaño yá naide honra al santu, y namái que queda la lleenda, que foi recoyida pol [[padre Luis Alfonso de Carvallo]] nel so llibru ''Antigüedades y cosas memorables del Principado de Asturias'' (primer edición en [[1695]]).
 
Otramiente, nel barriu d''''El Cai''' s'alcuentra el viveru forestal de La Mata. Esti ye propiedá del [[gobiernu del Principáu d'Asturies]], y tien como misión suministrar plantones pa les repoblaciones que fai l'alministración autonómica.
 
==Enllaces esternos==
*[http://www.viverolamata.es/index.html Viveru forestal de La Mata]
 
{{Parroquies de Grau}}