Diferencies ente revisiones de «Estrella Polar»

Contenido eliminado Contenido añadido
Addbot (alderique | contribuciones)
m Bot: Migrating 32 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q662656 (translate me)
Sin resumen de edición
Llinia 14:
==Nel pasáu==
Fai 2.800 años enantes la nuesa dómina, la estrella más cerque'l polu Norte, (o seya, la estrella Polar d'aquella dómina llonxana), yera '''Thuban''', '''<math>\alpha</math>''' de la constelación del '''Dragón''', de magnitud 3,6 y qu'alcontrábase namái a 10' del polu celeste (La Estrella Polar d'anguañu tá a 50'). Thuban foi famosa en [[China]] y l'Antigu Exiptu. Los antigos astrónomos chinos inscribiéronla nos sos anales, na dómina del Emperador Hoang-Ti, que reinó 2700 años enantes de la nuesa dómina.
Los exipcios, que fai más de 50 sieglos ficieran les Grandes Pirámides, amosaron tener unos conocimientos abondo avanzaos abriendo galeríes que dexen penetrarcaltrizar nel so interior y adicar dende elles el Polu Norte, (que d'aquella empobinaba a la '''<math>\alpha</math>''' del Dragón. Güéi, dende les galeríes de les pirámides, si non tovieren trancaes, adicaríemos la nuesa estrella Polar, la '''<math>\alpha</math>''' de la Osa Menor.)
 
El polu pasó dempués ente la estrella '''<math>\beta</math>''' de la Osa Menor y la '''<math>\kappa</math>''' del Dragón. Nesta dómina costruyóse la Esfera de Quirón, la más antigua conocida, que correspuende a la dómina de la espedición de los Argonautes, 1.200 años enantes de la nuesa dómina. Dende entóncenes, el polu foi averándose a la qu'anguañu ye la estrella Polar.