Diferencies ente revisiones de «Marcel Proust»

Contenido eliminado Contenido añadido
Sin resumen de edición
Sin resumen de edición
Llinia 7:
 
Naz n'[[Auteuil]], XVI distritu de [[París]], el 10 de xunetu del añu 1871. Ye fíu d'Adrien Proust, importante médicu y políticu na [[Tercera República Francesa]] (1870-1940), y de Jeanne Clémence Weil, que pertenez a una rica familia alsaciana d'orixe xudíu. Ye bautizáu na ilesia de Saint-Louis d'Antin. Anque la so madre va caltener la relixón xudía, tanto Marcel como'l so hermanu Robert van ser educaos nel catolicismu. Na primavera del añu [[1881]] tien el so primer ataque d'asma, enfermedá que lu va acompañar tola vida de manera intermitente. Nesi mesmu añu de 1881 va a clase nel Cours Pape-Carpentier, onde conoz a Jacques Bizet, fíu del famosu compositor. En [[1882]] queda inscritu nel Lliceú Fontanes, qu'a partir de xineru del añu 1883 pasa a ser el [[Lycée Condorcet]]. En [[1890]] inscríbese en [[París]] na facultá de Derecho y na de Ciencies Polítiques, onde siguirá cursos con Paul Dejardins y [[Albert Sorel]]. Frecuenta el salón de Mme. Straus, onde ve a [[Maupassant]]. Asiste tamién a los salones de Mme. Arman de Caillavet. Conoz a artistes y miembros de l'aristrocracia y les finances como Charles Haas, miembru del Jockey Club y principal modelu pa Swann.
 
Nel mes de xunetu de [[1895]] viaxa cola so madre al balneariu alemán de Kreuznach, onde entama a trabayar en ''Jean Santeuil'', novela que sedrá'l xerme de ''À la recherche du temps perdu''.
 
En 1896 el sellu editorial Calmann-Lèvy espublíza-y ''Les plaisir et les jours''. Con un Prólogu de [[Anatole France]], ye una obra na que Proust va recoyer los sos artículos espublizaos en revistes y periódicos. pero'l llibru apenes tien reseñes o crítiques.
 
== Obres ==
=== Noveles ===
* ''[[Les Plaisirsplaisirs et les Joursjours]]'', (1896)
* ''[[À la recherche du temps perdu]]'' (1913-1927)
** ''[[Du côté de chez Swann]]'' (1913)