Diferencies ente revisiones de «Marcel Proust»

Contenido eliminado Contenido añadido
Sin resumen de edición
Sin resumen de edición
Llinia 35:
A finales d'[[abril]] de [[1900]] Marcel Proust viaxa cola madre y Reynaldo Hahn a [[Venecia]]. Aprovecha esti viaxe a Venecia pa correxir la traducción de Ruskin. En 1901 envía esta traducción de ''La Biblie d'Amiens'' a la editorial Ollendorff, que-y la refuga, y depués a la editorial Mercure de France. Viaxa per [[Holanda | Países Baxos]]: visita [[Amberes]], [[Delft]], [[Amsterdan]]. Na ciudá de [[La Haya]] contempla'l cuadru de Vermeer ''Vista de Delft'', que Proust considera'l cuadru más guapu del mundu y que va tener la so importancia en ''À la recherche''. Nel añu [[1904]] entama la traducción d'otru llibru de [[Ruskin]]: ''Sésame et les lys''; nesti mesmu añu l'editorial Mercure publíca-y la so torna de ''La Biblie d'Amiens'', que Proust dedíca-y al so padre, fallecíu nel añu [[1903]] a consecuencia d'una hemorraxa celebral. Escribe un prólogu pa ''Sésame et les lys''. Entama tamién a trabayar en ''Pastiches et Mélanges''. A la muerte de Mm. Proust el 26 de setiembre de 1905, Marcel ingresa nel sanatoriu del Dr. Sollier, en Boulogne-Billancourt, onde permanez seis selmanes.
 
Nel añu [[1906]] espublízase ''Sésame et les lys'' na editorial Mercure de France. Nos años 1907-1908 Proust trabaya nos ''pastiches'' y en ''Contre Sainte-Beuve''; munches d'estes páxines van a pasar a formar parte de ''À la recherché''.
 
 
==''À la recherche du temps perdu''==
 
Proust entama la escritura nel añu [[1908]], pero la obra nun empieza a tomar forma hasta l'añu 1909. Proust va siguir trabayando nella hasta la so muerte nel añu [[1922]]. Publícase en Francia ente los años 1913-1927. Compuesta de siete partes, les trés últimes publíquense de manera póstuma. ''À l'ombre des jeunes filles en fleur'' recibe'l [[Premiu Goncourt]] del añu [[1919]].
 
==Estilu==
 
Escribe nun carauterísticu estilu de frases llargues y de gran sentíu poéticu que tendría'l so equivalente na pintura impresionista.
 
== Obres ==