Diferencies ente revisiones de «Sinagoga»

Contenido eliminado Contenido añadido
m →‎Enllaces internos: All info is kept in Wikidata, removed: {{Enllaz AD|fr}} using AWB (10903)
m Robó: Troquéu automáticu de testu (-contien +contién)
Llinia 11:
Estes sinagogues antigües taben alministraes por un notable o un conseyu de trés notables. La esplicación del testu sagrao reservábase a un [[rabín]] o dalgún fiel curiosu pal conocimientu de la llei mosaica (la que fora transmitida por [[Moisés]]).
 
Xeneralmente les sinagogues tán orientaes hacia Xerusalén. Al fondo hállase un armariu o tabernáculu, l'arca sagrada (''hejal'' en [[sefardí]] o ''arón haKódesh'' n'[[askenazí]]), que contiencontién los rollos de la llei ([[Torah]]).
 
Ante el tabernáculu hai una llamparina na qu'ambura una llama constante en memoria de la lluz perpetuo ''(ner tamid)'' que brillaba nel [[Templu de Xerusalén]]. Un candil, polo xeneral de siete llámpares en llínea, evoca el céllebre candelabru (''mĕnorah'') del [[Templu de Xerusalén|Templu]]. Una mesa de pupitre, colocada sobre una plataforma (''tebá'' en sefardí, ''bimá'' n'asquenazí), fai avíu d'altar; sobre ella lleese la [[Toráh]]. Nes sinagogues sefardines ellí ye ú se para l'oficiante. Nes sinagogues askenazines, l'oficiante parase nun atril en frente l'arca o a un llau d'ella que se noma "amud".