Diferencies ente revisiones de «Finlandia»

Contenido eliminado Contenido añadido
m →‎Referencies: All info is kept in Wikidata, removed: {{Enllaz AD|de}} (3) using AWB (10903)
m Robó: Troquéu automáticu de testu (- misma + mesma)
Llinia 136:
Depués del 3200 EC, establecense nel sur de lo que güei ye Finlandia una cultura propia agrupada dientro de les nomaes cultures europees del ''Hachu de Guerra'', asociaes al movimientu de falantes indoeuropeos. La cultura del Hachu de Guerra o ''Cuerda Cerámica'' parez que practicaba l'agricultura y que criaben animales en Finlandia. Nel interior, les sociedaes yeren menos avanzaes. El finlandés orixinal foi influyíu poles llingües báltiques indoeuropees (y viceversa) al rodiu del periodu de 3500-1000 EC [http://web.archive.org/20000307045938/victorian.fortunecity.com/christy/32/ak2e.html], y les llingües sami dixebren del finlandés orixinal.
 
La [[Edá del Bronce]] entamó depués del 1500 EC, repartiéndose dende'l oeste. Las rexones costeres de Finlandia fueron parte de la ''Cultura Nórdica del Bronce'', mientres que nes rexones interiores, las influencies yeren de les cultures del norte de Rusia que usaben el bronce. Depués de 500 EC, entamó la [[Edá del Fierro]]. Alcontráronse fueyes de fierro importaes y trabayos llocales en fierro na mismamesma dómina.
 
Al rodiu'l sieglu I, el comerciu y intercambiu con [[Escandinavia]] medró y alcontráronse dalgunes ferramientes romanes d'esta dómina. Nel primer mileniu DC, los grupos de población de Finlandia cambiaben los sos productos (principalmente pieles) con comerciantes escandinavos. Les influencies tamién llegaben del sur y del este. La sociedá entamó estratificase: los restos d'enterramientos con adornos, normalmente con armes, dan señales a los investigadores de que a partir del sieglu III hebo una élite principal. Sicasí, nun evolucionó en Finlandia una sociedá centralizada, nin siquiera na [[Era Vikinga]].