Diferencies ente revisiones de «Celta»

Contenido eliminado Contenido añadido
m dáu dau
Llinia 49:
L'espardimientu del trabayu'l fierro conduxo al desenrollu de la [[cultura d'Hallstatt]] direchamente de la Urnfield (700 a 500 e.C). El [[Proto-Celta]], el caberu ancestru ermunu de toles llingües celtes coñocíes, coxítese per esta escuela de camientu que falóse a entamos y caberos de les cultures d'Urnfield y Hallstatt, nos entamos del primer mileñu enantes de Cristu. L'espurdimientu de les llingües celtes per [[Iberia]], Irlanda y Gran Bretaña produxérase emientre la primer metá del primer mileñu, los primeros [[soterramientos en Gran Bretaña daten del 500 e.C. Al traviés de los sieglos espoxigárense los estremaos idiomes [[Celtibéricu]], Goidélicu]] y [[Britónicu]]. El que si Goidélicu y Britónicu poseyan el mesmu orixe (duna única invasión) ye dubioso.
 
La [[cultura d'Hallstatt]] foi asocedida pola [[Cultura de La Tène]] n'Europa central, y demientres les caberes estaes de la [[Edá de Fierro]] la primixeña cultura celta fora camudándose esplícitamente a los llargo'l tiempu. Los topónimos celtes entá alcuéntrense en gran númberu nes partes altes del Danubiu y el Rin, cosa qu'arrivó a muncho espertos a estudiar esi ámbetu. Otros, sicasí, creyen que la Cultura de La Tène ye demasiao anterior pa desplicar la patria celta, so espurrrimientuespurrimientu amuesa la posterior difusión duna preesistente cultura celta en toa [[Suiza]], [[Austria]], el sur y el centru d'[[Alemaña]], les rexones setentrionales d'[[Italia]], este de [[Francia]], [[República Checa]], [[Portugal]], [[Eslovaquia]] y partes d'[[Hungría]] y [[Ucrania]].
 
Diodoru Sículu y Estrabón emponen que'l coral de los celtes allugábase nel sur de Francia. El primer diz que los galos asitiábense al norte de los celtes, pero que los romanos refiérense a dambos como galos. Enantes de los descubrimientos n'Hallstatt y La Tene, en xeneral considérase que'l coral de los Celtes yera'l sur de Francia.