El personaxe de Anteo (Ἀνταῖος) ye un xigante de la mitoloxía griega.

Anteo
Información
Sexu masculín
Ocupación rei
Cónxuxe Tingis
Padres Poseidón Gaia
[editar datos en Wikidata]

Anteo habitaba na islla d'Irasa, asitiada más allá del estrechu de Xibraltar, yá nel cursu del Océanu. Anteo fundó una ciudá nel estrechu de Xibraltar a la que punxo'l nome de la so muyer: Tingis; la ciudá correspuende a l'actual Tánxer. Sicasí, na mitoloxía bereber, esta ciudá fundar Sufax.

A Anteo atribúyese-y el mitu fundacional d'A Coruña (Galiza), onde s'enfrentó a Heracles, y onde ésti lo mato, enterrandolo na llomba sobre la que construyó un faru, la Torre de Hércules; l'únicu faru romanu en funcionamientu nel mundu y Patrimoniu de la Humanidá. Ello ye que l'escudu de la ciudá ye un faru con unos güesos debaxo, que representen los de Anteo.

Anteo desafiaba y mataba a tou aquél que travesaba los sos dominios, pos fixera votu de construyir un templu a Poseidón con cranios humanos. Siempres vencía nes sos engarradielles, yá que cada vez que cayía en tierra o la tocaba, Gea dába-y fuercies de nuevu. D'esta miente retó tamién a Heracles, quien lo baltó tres veces, pero en devanéu, pos la Tierra, la so madre, alicaba les sos fuercies. Hércules diose cuenta d'ello y llevantar en fierros pa torgar recibir l'aliendu de la so madre, llogrando afogalo.

Según cuenta Plutarcu, Hércules xuntar con Tingis dempués de la muerte de Anteo. El mitu indica que Anteo sería soterráu en Tánxer nun túmulu de tierra cola forma d'un home baltáu. Dicíase que si se retiraba tierra d'esa tumba empezaría a llover y nun pararía hasta que'l furacu fora tapáu. La lleenda diz tamién que Sertorio fixo abrir el sarcófagu nel que se suponía que taben los güesos de Anteo y, al atopar güesos d'un tamañu descomanáu, ordenó espantáu que volvieren cubrir con tierra.

Referencies posteriores editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar