Archipiélagu de Zanzíbar

L'archipiélagu de Zanzíbar ye un archipiélagu del océanu Índicu allugáu frente a la mariña de Tanzania, formáu por trés islles principales —Unguja, Pemba y Mafia— y por munches otres islla pequeñes.

Archipiélagu de Zanzíbar
Situación
PaísBandera de Tanzania Tanzania
Estáu federáuBandera de Zanzíbar Zanzíbar
Tipu grupu d'islles
Asitiáu en Océanu Índicu
Coordenaes 5°36′S 39°30′E / 5.6°S 39.5°E / -5.6; 39.5
Archipiélagu de Zanzíbar alcuéntrase en Tanzania
Archipiélagu de Zanzíbar
Archipiélagu de Zanzíbar
Archipiélagu de Zanzíbar (Tanzania)
Datos
Altitú media 135 m
Superficie 2460 km²[1] y 2654 km²
Población 1 889 773[1]
Fusu horariu UTC+03:00
Cambiar los datos en Wikidata

Les islles de Unguja y Pemba formen dende va dellos sieglos una entidá de la mesma independiente (sultanatu de Zanzíbar y estáu Zanzíbar), colonizada pol Reinu Xuníu (protectoráu de Zanzíbar) o incorporada en Tanzania (Gobiernu Revolucionariu de Zanzíbar). La islla de Mafia siempres tuvo integrada a la Tanzanía continental (África Oriental Alemana, protectoráu de Tanganyika y Estáu de Tanganica).

Xeografía editar

Zanzíbar ye un archipiélagu tanzanu allugáu nel océanu Índicu, frente a la mariña oriental d'África, al altor de la parte continental de Tanzania. Trés son les islles principales que formen esti archipiélagu, Unguja, Pemba y Mafia, acompañaes de delles otres islles pequeñes, castros y petones coralinos.

Unguja, tamién llamada equivocadamente Zanzíbar, ye la islla principal del archipiélagu. Asitiada nel centru, ta dixebrada de Tanzania pela canal de Zanzíbar y alluga la ciudá más grande del archipiélagu: Zanzibar City. La islla de Pemba, dixebrada de Tanzania pela canal de Pemba, ye la islla más grande al norte del archipiélagu, ente que la islla de Mafia, dixebrada de Tanzania pela canal de Mafia, ye la islla grande al sur.

Les islles son pocu elevaes, siendo l'altitú máxima del archipiélagu de 130 metros na cadena de Koani, na islla de Unguja, y tán arrodiaes parcialmente por petones de coral que formen lagoons. La so mariña ye dacuando bien entecortáu, con munches penínsules y badees, que formen munchos puertos naturales.

Los castros más grandes son:

Historia editar

Zanzíbar foi'l llugar d'una de les guerres más curties de tola historia, que duró trenta y siete minutos y foi un enfrentamientu ente los soldaos británicos y los soldaos de la islla de Zanzíbar.

Estatutu políticu editar

Na formación de Tanzania pola asociación de los estaos de Tanganyika y de Zanzíbar, l'archipiélagu quedó englobado so un mesmu país y estremáu en seis rexones: Pemba Norte y Pemba Sur, na islla de Pemba; Unguja Central/Sur, Unguja Norte y Unguja Ciudad/Oeste, na islla de Unguja. Les seis rexones formen la entidá alministrativa autónoma del Gobiernu Revolucionariu de Zanzíbar, ente que la islla de Mafia foi asignada a la Rexón de Pwani.

Demografía editar

 
Mapes temáticos de Pemba y Unguja

La mayoría de los habitantes y de les infraestructures de les islles de Unguja y Pemba atopar nel oeste de les islles, una y bones el coral torga l'agricultura nes partes orientales. La ciudá principal del archipiélagu y capital del Gobiernu Revolucionariu de Zanzíbar ye la ciudá de Zanzíbar (Zanzibar City), asitiada na islla de Unguja, que nel añu 2002 cuntaba con una población metropolitana de 205 870 habitantes.

Clima editar

L'archipiélagu de Zanzíbar ta suxetu a un clima ecuatorial carauterizáu por dos estaciones d'agües: la más importantes (masika) desenvolver dende marzu hasta mayu y la más pequeña (vuli) a partir de mediaos d'ochobre a avientu. Ente dambes hai una estación seca, principalmente de xunu a ochobre. El mes de febreru ye'l más calorosu y el más fríu ye agostu. Les islles anque tán mui cerca del ecuador nun tán sometíos al pasu de los ciclones.

Agricultura editar

Los principales cultivos de les islles de Unguja y de Pemba son el clavu de golor (nel oeste de les islles), el arroz y cocu (namái en Unguja). L'este de les islles ye pocu aparente pa l'agricultura por cuenta de la presencia d'un suelu coralín pocu delgáu que namái dexa la formación de sabana y carbes.

Les industries de tresformamientu de clavu de golor y de la nuez de cocu atopar en Unguja, na ciudá de Zanzíbar.

Ver tamién editar

Referencies editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar