Atentaos contra Hitler

artículu de llista de Wikimedia

Mientres la so vida política el dictador alemán Adolf Hitler foi oxetu de dellos atentaos, delles fontes citen siquier 42 tentatives, pero nenguna tuvo ésitu por cuenta de que Hitler taba permanentemente en custodia de les SS pa caltener la so seguridá y variaba de secute la so axenda, adelantrando o encurtiando la so permanencia nos llugares que visitaba o camudaba de ruta o feches d'actividaes programaes ensin previu avisu o a cencielles por sucesos inesperaos.

Planiar y executar les aiciones riquía per parte de los conspiradores la más absoluta sangre frío, y tar dispuestos a asumir que si fallaben non yá aguardába-yos una ignominiosa y humillante muerte, sinón que tamién afectaría a les sos families y conocíos. Los intentos vinieron tantu per parte de los aliaos como de los sos círculos internos más cercanos.

Dizse que Hitler tenía amás un doble, que lo reemplazó en más de dalguna ocasión (Checoslovaquia) y que pereció na Batalla de Berlín, n'unu de los pasiellos de la Cancillería.

Intentos d'atentaos contra Hitler editar

 
Fotografia de la cervecería tomada'l 9 de payares de 1939, un día dempués del atentáu.

La mayoría de los historiadores envaloren que siquier 42 vegaes intentóse atentar contra la vida de Hitler, siendo históricamente recordaes 6 ocasiones:

La primera en 1923, cuando Hitler cuasi pierde la vida al ser mancáu por un proyeutil per parte de la policía alemana, nel so intentu d'atayar l'intentu de golpe d'estáu que Hitler efectuó en payares de 1923. Este foi l'únicu intentu d'atentar contra la so persona primero que tomara posesión del gobiernu.

El 8 de payares de 1939, un reloxeru y carpinteru alemán, llamáu Georg Elser, planió y construyó un dispositivu y instalar nuna de les columnes del estráu na cervecería Bürgerbräukeller. Hitler, que diba dar un discursu con motivu del Putsch de 1923, presentóse media hora antes y faló ante una atestada concurrencia. Esti discursu tenía de terminar alredor de les 10 de la nueche, pero Hitler abruptamente rematar a les 21:07 h y retiróse del llugar. Trece minutos dempués de colase esplotó la bomba y mató a siete persones dexando'l llugar en ruines. Elser foi deteníu y executáu cinco años dempués, el 9 d'abril de 1945, nel campu de concentración de Dachau.[ensin referencies]

Otru intentu fallíu foi'l realizáu con bombes barométriques el 17 de marzu de 1943 por Fabian von Schlabrendorff, nel Cóndor, l'avión personal de Hitler, que nun esplotaron por cuenta de la temperatura. Lo mesmo asocedió col plan de faer volar el so tren especial.

 
Axel von dem Bussche

El capitán Axel von dem Bussche, el 17 d'avientu de 1943, el capitán Rudolf-Christoph von Gersdorff el 21 de marzu de 1943, el teniente Ewald Heinrich von Kleist principios de 1944 y Eberhard von Breitenbuch el 11 de marzu de 1944, entamaos pol coronel Claus von Stauffenberg, intentaron matar a Hitler suicidándose xunto a él, sicasí nun llograron averase al Führer.[ensin referencies]

Los británicos plantegaron asesináselo en 1944, cuando Hitler presentar en Berghof. Fízose un refechu estudiu de los sos vezos y ellaboráronse dellos planes, toos con una dudosa probabilidá d'ésitu. Dizse qu'un plan yera la introducción de comandos nesi llugar, l'usu de francotiradores, y l'envelenamientu de los sos alimentos per mediu d'un cocineru infiltrado. Otru de los intentos yera envelenar el té verde, bebida de la cual Hitler yera asiduo. L'intentu que tuvo mayores probabilidaes d'ésitu foi, ensin dulda, el perpetáu nel Atentáu del 20 de xunetu de 1944 pol Coronel Claus von Stauffenberg pa desencadenar la execución del Plan Valquiria.[1] Stauffenberg llogró asitiar una poderosa bomba aicionada por detonador químicu a menos d'un par de metros del Führer y retiróse. Sicasí, unu de los presentes, Heinz Brandt zarapicar col maletu que portaba l'artefactu y treslladar detrás de les grueses pates de la mesa onde se sofitaba Hitler. La bomba esplotó y mató a cuatro persones y mancó de leve considerancia a Hitler. Inclusive se realizaron delles películes sobre esti fechu.[2]

Ver tamién editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar