Bancu Central de Bosnia y Herzegovina

El Bancu Central de Bosnia y Herzegovina (bosniu: Centralna banka Bosne i Hercegovine, croata: Središnja banka Bosne i Hercegovine; serbiu: Централна банка Босне и Херцеговине) ye'l bancu central de Bosnia y Herzegovina, que la so sede principal ta alcontrada na ciudá capital de Sarayevu.

Bancu Central de Bosnia y Herzegovina
Centralna banka Bosne i Hercegovine (bs)
bancu central
Llocalización
Sede Building of the National (Central) bank with movable property, the historic building (en) Traducir
Direición Bosnia y Herzegovina
Coordenaes 43°52′N 18°25′E / 43.86°N 18.42°E / 43.86; 18.42
Bancu Central de Bosnia y Herzegovina alcuéntrase en Bosnia y Herzegovina
Bancu Central de Bosnia y Herzegovina
Bancu Central de Bosnia y Herzegovina
Bancu Central de Bosnia y Herzegovina (Bosnia y Herzegovina)
Historia
Fundación20 xunu 1997
Organigrama
Presidente Senad Softić
Web oficial
Cambiar los datos en Wikidata

Historia editar

El Bancu Central de Bosnia y Herzegovina foi establecíu en concordanza colos alcuerdos de llei y llexislación subsecuentemente adoptada pola Asamblea parllamentaria de Bosnia y Herzegovina dende'l 20 de xunu de 1997. Empecipió la so operación formal el 11 d'agostu de 1997.

El Bancu Central de Bosnia y Herzegovina tien como finalidá caltener la estabilidá monetaria y macro-económica del circulante domésticu d'alcuerdu a la mesa de divises, establecida pa garantizar la total cobertoria del circulante y de faelo convertible con divises estranxeres d'alcuerdu a la tasa de cambéu prefijada (de BAM 1 : EUR (€) 0.51129). El Bancu Central de Bosnia y Herzegovina define y controla la implementación de la política monetaria de Bosnia y Herzegovina. El Bancu Central de Bosnia y Herzegovina brinda soporte y asegúrase de caltener los distintos sistemes bancarios, tales como'l sistema de pagos, sistemes de lliquidación, y l'estabilidá de la economía bosniu-herzegovina polo xeneral. De la mesma encárgase de coordinar les distintes actividaes de los bancos autorizaos a operar en Bosnia y Herzegovina, según asume'l so llicenciamientu y supervisión.

Organización editar

El Bancu Central de Bosnia y Herzegovina s'estructura en trés sedes, de les cualos, la más importante ye la central en Sarayevu, y depués tán les axencies pa cada república de la federación. La sede principal de Sarajevo ye la que sirve de la mesma pa la parte de Bosnia-Herzegovina, la de la República Srpska tien la so sede en Banja Luka, y les sos sucursales tán tamién en ciudaes principales como Brčko, Mostar y Pale.

La mesa executiva del Bancu Central de Bosnia y Herzegovina ye la mesa de direutores,la cual ta a cargu del establecimientu y supervisión de les polítiques monetaries, la organización y les estratexes del bancu central, toes en concordanza a los poderes concedíos a la xunta de direutores pola llexislación vixente. D'alcuerdu al marcu llegal establecíu pal BCBiH, la mesa de direutores componer de cinco integrantes, que son designaos pol presidente de la república pa un periodu de seis años. La xunta direutiva designa a unu de los sos integrantes como'l direutor de la entidá.

El direutor xeneral del Bancu Central de Bosnia y Herzegovina ye anguaño Senad Softić. La xerencia del Bancu Central de Bosnia y Herzegovina ta compuesta pol so direutor y trés vice-direutores, designaos pol direutor y cola aprobación de la mesa de xerencia de la entidá. La misión de la mesa de direutores ye determinar les direutrices pal funcionamientu y la xerencia operativa de los negocios del bancu central. Cada vice-direutor ye direutamente responsable poles operaciones de caúna de les seiciones del bancu central.

Monedes editar

Direutores editar

Ver tamién editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar