Brønderslev ye una ciudá danesa perteneciente a la rexón de Xutlandia Septentrional, con 11.895 habitantes en 2012. Ye la capital y principal llocalidá del conceyu de Brønderslev. Hasta 1921 foi llamada Vester Brønderslev.

Brønderslev
Alministración
PaísBandera de Dinamarca Reinu de Dinamarca
Estáu federáuBandera de Dinamarca Dinamarca
Rexón alministrativa Nordjylland
Conceyu Brønderslev
Tipu d'entidá villa
Xeografía
Coordenaes 57°16′10″N 9°56′50″E / 57.2694°N 9.9472°E / 57.2694; 9.9472
Brønderslev alcuéntrase en Dinamarca
Brønderslev
Brønderslev
Brønderslev (Dinamarca)
Altitú 15 m
Más información
Estaya horaria UTC+01:00 (horariu estándar)
UTC+02:00 (horariu de branu)
Cambiar los datos en Wikidata

Historia editar

Mientres sieglos, Brønderslev foi una pequeña aldega. El so nome apaez per primer vegada na hestoria en 1305 como Wester Brøndesleff. L'aldega formaba parte de la zona rural que sirvía a la ciudá de Hjørring. El nome provién de Brunnar: un nome de varón, y el sufixu -lev: "dominiu, propiedá", polo que significaría aproximao "dominiu de Brunnar". La pallabra Vester significa "occidental", y sirvía pa estremala de Øster Brønderslev, llocalidá a 5 km al este.

El desenvolvimientu de Brønderslev empecipió cola inauguración de la carretera ente Hjørring y Aalborg en 1832, que foi asfaltada na década de 1850. Establecióse una posada y un mercáu y a mediaos de sieglu había una pequeña comunidá d'artesanos y comerciantes. En 1871 el desenvolvimientu aumentó cola llegada de la llinia de ferrocarril ente Aalborg y Hjørring, que tuvo una estación na llocalidá. A finales del sieglu XIX yá había delles industries, pero la metá de la población entá trabayaba na agricultura. Nesta dómina apenes se devasaben los 2.000 habitantes.

En 1921 dióse-y a la llocalidá'l privilexu de ciudá comercial (købstad) —ye una de les ciudaes comerciales más nueves— y camudóse el nome de Vester Brønderslev a a cencielles Brønderslev. Na primer metá del sieglu XX Brønderslev esperimentó una puxanza na industria manufacturera.

A principios del sieglu XX, la industria sigue teniendo importancia, pero foi superada dende los años 1980 polos servicios y l'alministración. Nesti últimu ramu, la ciudá ye sede municipal dende 1970, y en 2007 la so importancia creció al engrandase significativamente les llendes municipales.

Tresporte editar

Tren editar

Brønderslev ye sirvida pola estación de Brønderslev. Atópase na llinia ferroviaria de Aalborg - Hjørring Frederikshavn y ufierta Intercity a los servicios direutos a Copenḥague y Frederikshavn y servicios de trenes rexonales y dos d'Aalborg a Frederikshavn .

Referencies editar