Chhattisgarh (hindi: छत्तीसगढ़ Chatīsgaṛh, lliteralmente: Treintayseis fuertes) ye unu de los ventinueve estaos que, xunto colos siete territorios de la Unión, formen la República de la India. La so capital ye Raipur. Ta allugáu nel centru del país, llindando al norte con Uttar Pradesh y Jharkhand, al este con Orissa, al sur con Telangana y al oeste con Maharastra y Madhya Pradesh. Foi fundáu'l 1 de payares de 2000, a partir d'una parte de Madhya Pradesh.

Chhattisgarh
Alministración
PaísBandera de India India
ISO 3166-2 IN-CG
Tipu d'entidá estáu de la India
Capital Raipur
Chief Minister of Chhattisgarh (en) Traducir Vishnudeo Sai (es) Traducir
Nome oficial छत्तीसगढ (hi)
Chhattisgarh (en)
Nome llocal छत्तीसगढ (hi)
Llingües oficiales Hindi
chatisgarí (es) Traducir
División
Xeografía
Coordenaes 21°16′N 81°36′E / 21.27°N 81.6°E / 21.27; 81.6
Superficie 135194 km²
Llenda con Madhya Pradesh, Maharastra, Odisha, Jharkhand, Uttar Pradesh, Telangana y Andhra Pradesh
Demografía
Población 29 436 231 hab. (2020)
Densidá 217,73 hab/km²
Más información
Fundación 2000
chhattisgarh.nic.in
Cambiar los datos en Wikidata

División editar

Chhattisgarh ta estremáu en 27 distritos que son: Balod, Baloda Bazar, Balrampur-Ramanujganj, Bastar, Bemetara, Bijapur, Bilaspur, Dantewada, Dhamtari, Durg, Gariaband, Janjgir-Champa, Jashpur, Kabirdham, Kanker, Kondagaon, Korba, Koriya, Mahasamund, Mungeli, Narayanpur, Raigarh, Raipur, Rajnandgaon, Sukma, Surajpur y Surguja.

La parte norte del estáu llenda cola gran llanura Indo-Gangética; el ríu Rihand, afluente del Ganges, riega la zona. La llende occidental de la cordal Satpura xunto cola llende oriental del pandu de Chota Nagpur formen una petrina de llombes qu'estremen la cuenca del ríu Mahanadi de la llanura Indo-Gangética.

La parte central de Chhattisgarh ta asitiada nes fértiles llanures del Mahanadi y del so afluentes, con una agricultura estensiva. La parte más al sur del estáu asítiase nel pandu del Decán, regada pol ríu Godavari y el so afluente, el ríu Indravati. Los montes cubren una parte importante del estáu, cerca del 40% de la superficie total.

Idioma editar

L'idioma chhattisgarhí, perteneciente a la familia de les llingües indo-aries, ye'l predominante na rexón. Los distritos más montascosos de Chhattisgarh son el llar de la tribu de los gondi, que falen un idioma perteneciente a la familia de les llingües dravídiques.

Referencies editar

Enllaces esternos editar