Constanza d'Aragón y Navarra

Constanza d'Aragón (1343Cenobiu de Poblet – 18 de xunetu de 1363Catania), princesa d'Aragón y reina consorte de Sicilia, por cuenta del so matrimoniu con Federico III de Sicilia.

Constanza d'Aragón y Navarra
Vida
Nacimientu Cenobiu de Poblet1343
Muerte Catania18 de xunetu de 1363 (19/20 años)
Sepultura Catedral de Catania (es) Traducir
Causa de la muerte partu
Familia
Padre Pedro IV de Aragón
Madre María de Navarra
Casada con Federico III de Sicilia (es) Traducir (1361 (Gregorianu) – )[1]
Fíos/es
Hermanos/es
Pueblu Casa de Barcelona (es) Traducir
Cambiar los datos en Wikidata

Fía única de Pedro IV d'Aragón y de la so primer esposa María de Navarra, yera polo tanto nieta d'Alfonso IV d'Aragón y de Teresa de Entenza per llinia paterna, ente que pela llinia materna lo yera de Xuana II de Navarra y Felipe de Évreux. Coles mesmes foi mediohermana per llinia paterna de dos reis d'Aragón: Xuan I y Martín I.

Biografía editar

En 1347, tres la muerte de la so madre, foi proclamada heredera al tronu pol so padre; pero dichu nomamientu nun foi bien recibíu pola nobleza, que nun aceptaba que nomara heredera de la corona a la so fía mayor. Por causa de ello hubo d'encalorar la revuelta de la Unión d'Aragón, asociada cola Unión de Valencia dirixida pol so hermanascu Fernando d'Aragón y Castiella. Dicha situación foi resuelta de manera definitiva en 1351, al nomar herederu a Juan, fíu primoxénitu que tuvo cola so tercer esposa, Leonor de Sicilia.

Tuvo prometida con Luis de Sicilia, pero la muerte prematura d'este en 1355 fizo que se casara col so hermanu Federico el 11 d'abril de 1361.

Del so matrimoniu nació una única fía, la futura reina de Sicilia, María. Constanza morrió mientres l'allumamientu'l 18 de xunetu de 1363. Los sos restos xacen nun sarcófagu na Capiya de l'Adoración de la Catedral de Catania.

Ancestros editar


Predecesor:
Isabel de Carintia
 
Reina consorte de Sicilia

11 d'abril de 1361 - 18 de xunetu de 1363
Socesor:
Antonia del Balzo

Referencies editar

  1. Identificador de persona en The Peerage: p11339.htm#i113390. Data de consulta: 7 agostu 2020.
  2. Afirmao en: The Peerage. Llingua de la obra o nome: inglés. Autor: Darryl Lundy.

Enllaces esternos editar