Cordal

área xeográfica que contién numberosos montes rellacionaos xeolóxicamente

Un cordal o cordalera ye una socesión de montes enllazaos ente sí. Constituyen zones plegaes o en fas de plegamientu. En dos xeosinclinales, o zones allargaes asitiaes nos bordes de los continentes, acumúlase un gran espesor de sedimentos; cuando se comprimen estos materiales gracies a les fuercies llaterales, pliéguense y dan llugar a la formación de cadenes montañoses. A esti tipu pertenez la mayor parte de les grandes cordaleres continentales: Alpes, Himalaya, Andes, ente otres. Amás de les fuercies internes del planeta, intervienen nel modeláu del relieve axentes esternos, como'l vientu o l'augua, y procesos lligaos al clima, a la vexetación y al suelu.

Vista aérea del Himalaya, El Monte Everest pue observarse cerca del centru de la imaxe.

Les plaques tectóniques editar

Una cordalera puen producila los movimientos internos de les plaques tectóniques. Por exemplu, l'Himalaya n'Asia ye'l resultáu de la placa tectónica de la India chocando cola del sur d'Asia, faciendo asina un llevantamientu del terrén na llinia d'impautu. A vegaes, esto pue producir un volcán. Un exemplu d'esto ye'l Vesubiu.

Actividá volcánico editar

Los montes solitarios son les más de les vueltes el resultáu d'un procesu volcánicu, pero, en dellos llugares, como en Ḥawai, estes dinámiques puen resultar nuna cadena de montes, que pue considerase una cordalera.

Ver tamién editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar