Dahshur (árabe: دهشور) ye una población exipcia asitiada unos 40 quilómetros al sur d'El Cairu, esencialmente conocida por tener una amplia necrópolis real, alcontrada nuna zona del desiertu de la ribera occidental del ríu Nilu y delles pirámides, dos d'elles de les más antigües, grandes y meyor calteníes n'Exiptu.

Menfis y la so necrópolis - Zones de les pirámides dende Guiza hasta Dahshur
Patrimoniu de la HumanidáUNESCO
Pirámide colorada de Dahshur. Error de Lua en Módulu:Mapa_de_llocalización na llinia 393: Minutes were provided for longitude without degrees also being provided.
Llugar  Exiptu
Criterios Cultural: i, iii, vi
Referencia 86
Inscripción 1979 (III Sesión)
Área Estaos árabes
Cambiar los datos en Wikidata

Restos arqueolóxicos editar

La Pirámide acoldada y la Pirámide colorada construyir mientres el reináu de faraón del Imperiu Antiguu Seneferu, el padre de Jufu. La orixinal forma de la Pirámide Acoldada ye estraordinaria y representa una forma piramidal de transición, ente que la Pirámide Colorada ye la primer pirámide "clásica" o de cares triangulares del mundu.

Dahshur foi la necrópolis real d'Exiptu mientres el reináu d'Amenemhat II, rei de la dinastía XII. La pirámide de Amenemhat II ta daqué deteriorada, pero nes sos proximidaes atoparon delles tumbes non expoliadas de dames reales, conteniendo inda munches xoyes.

La pirámide de Sesostris III formaba parte d'un inmensu complexu con delles pirámides más pequeñes pa dames reales y un templu, al sur de la pirámide. Nuna tumba, xunto al caleyón de la pirámide, fueron atopaos les ayalgues de les "fíes de rei".

La Pirámide Negra data de la dómina del reináu del posterior faraón, Amenemhat III, y anque nun estáu por demás deterioráu ye inda'l monumentu más pimpanu de la zona dempués de los dos pirámides de Seneferu. El brillante piramidón fechu de granitu que coronaba la Pirámide Negra ta espuestu na sala principal del Muséu d'El Cairu.

Al pie de la pirámide foi atopada la tumba, en parte expoliada, del rei Hor, de la dinastía XIII, y axacente l'enterramientu de la so posible fía Nubhetepti-Jered. Hai otres pirámides de la decimotercer dinastía en Dahshur, pero namái foi escavada la de Ameny Qemau.

Pela redolada de toes pirámides de Dahshur atopáronse estensos campusantos de los funcionarios del Imperiu Antiguu y Imperiu Mediu.

Patrimoniu de la Humanidá editar

En 1979, el conxuntu de Menfis colos sos necrópolis y campos de pirámides (Guiza, Abusir, Saqqara y Dahshur) foi declaráu Patrimoniu de la Humanidá pola Unesco, col nome de Menfis y el so necrópolis - Zones de les pirámides dende Guiza hasta Dahshur. Ta catalogada de tipu cultural, (criterios i, iii, vi) con n° d'identificación 86 [1].

Galería editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar