La dinastía Shun (chinu tradicional: 順朝, chinu simplificáu: 顺朝, pinyin: Shùn cháo) foi una dinastía imperial de China creada nel curtiu periodu de tiempu ente la dinastía Ming y la dinastía Qing.

Dinastía Ming
Dinastía Shun
(de 1644 a 1644)
Dinastía Qing
dinastía
Alministración
Capital Xi'an
Xeografía
Cambiar los datos en Wikidata

Historia editar

La dinastía foi fundada en Xi'an el 8 de febreru de 1644, el primer día del añu llunar chinu, por Li Zicheng, el líder d'una gran rebelión llabradora. Li, sicasí, namái adoptó'l títulu de rei (chinu simplificáu: 王, pinyin: wáng), non el d'emperador (chinu simplificáu: 皇帝, pinyin: huángdì). Tomar de Beixín poles fuercies Shun n'abril de 1644 marcó'l final de la dinastía Ming pero Li nun consiguió consolidar el so mandatu: a finales de mayu foi vencíu na batalla del pasu de Shanhai poles fuercies del xeneral Ming Wu Sangui y l'exércitu manchú del príncipe Dorgon. Cuando fuxó de vuelta a Beixín a principios de xunu, Li proclamóse emperador de China y abandonó con priesa la capital. La dinastía Shun remató cola muerte de Li en 1645.

Tres la creación de la dinastía Shun, Li Zicheng ordenó a los soldaos matar a los resistentes Ming que quedaben en Beixín. Esto derivó en fuertes rebeliones de les fuercies de los Ming del Sur. A esto sumóse-y la llucha de los ministros Shun pol poder, lo que contribuyó a que la dinastía durara menos d'un añu.

Xenerales y líderes editar


Referencies editar

Enllaces esternos editar