La Duat (tamién llamada Amenti o Necher-Jertet) yera'l inframundu de la mitoloxía exipcia, el llugar onde se celebraba'l xuiciu d'Osiris, y onde l'espíritu del difuntu tenía d'analayar, sorteando malinos seres y otros peligros, según nárrase nel Llibru de los Muertos, y pasar por una serie de "puertes" en distintes etapes del viaxe, descrites nel Llibru de les Puertes.

Representación de la Duat na tumba KV35 del Valle de los reis.

Un Mundu celestial: "Dat" editar

Los Testos de les Pirámides, grabaos mientres l'Imperiu Antiguu, denominar Dat y amuésase como un mundu celeste asitiáu sobre la Tierra. Enriba de la Dat atopábase'l reinu celeste de Ra, al que solamente'l faraón fináu podría aportar.

La Dat taba rexida por Horus, el dios ferre de naturaleza celestial. Anubis ye la divinidá que preside los espíritus de los homes, denominaos "Occidentales" nos Testos de les Pirámides, que tres la so muerte diríen a esti cielu inferior. Nél taben aquellos espíritus qu'inda nun yeren absolutamente puros. Yera'l llugar onde asitiaben la constelación d'Orión.

Los Testos de les pirámides amuesen la creencia de que los mundos celestiales yeren inmenses mases d'agua nes qu'habría diversos llugares de purificación; más lloñe taría'l reinu celeste de Ra y más distante inda, les inescrutables fondures del Nun.

Cambéu de creencies. El Cielu nel inframundu: "Duat" editar

Cuando les creencies evolucionaron, Osiris pasó a ser el señor de la Duat y ye, nesa dómina, cuando s'asitiaría esta rexón nel inframundu, un cielu inferior, asitiáu so la Tierra.

Nel Imperiu Nuevu yá se pensaba que la Duat yera'l inframundu, asitiáu debaxo de la tierra, por onde'l dios solar Ra viaxaba del oeste al este mientres la nueche. Los antiguos exipcios estremaben acaldía en venticuatro hores, dolce nel periodu de lluz solar, nes que Ra derrompía'l cielu na so barca diurna, y otros dolce nocherniegues, referentes al mundu del Más allá, cuando'l dios sol Ra, na so barca nocherniega, travesaba les rexones escures de la Duat, y onde lluchaba diariamente contra Apep.

Yera tamién el llugar onde diben los espíritus de los exipcios dempués de muerte. La estructura del Duat y los peligros qu'acesmaben a los espíritus de los muertos describir en testos tales como'l Llibru de les puertes y el Llibru de los muertos.

Al ser la Duat un mundu complexu, llaráu de llugares enigmáticos y xenios dañibles o benéficos, a partir del Imperiu Nuevu compúnxose un testu llamáu “Llibru del Amduat” onde s'esponía la so xeografía y los sos seres pa emplegalo a manera de guía.

duat (dwȝt)
en xeroglíficu
N14t
pr
SPACEN15t
pr
SPACED46V4t
N15
SPACED46G1t
N15
{{{3}}}


Ver tamién editar

Referencies editar

  • Elisa Castel (1999) Exiptu: signos y símbolos de lo sagrao, Aldebarán. ISBN 84-88676-76-X

Enllaces esternos editar