Escudu de les Islles Baleares

L'escudu de les islles Baleares ta reguláu na Llei 7/1984, de 21 de payares, del escudu de la Comunidá Autónoma de les Islles Baleares.

Ficha d'escuduEscudu de les Islles Baleares
Datos
Estáu España
Propietariu Islles Baleares
Fecha d'adopción 1984
Cambiar los datos en Wikidata
Versión institucional del escudu de les Islles Baleares
Version heráldica del escudu de les Islles Baleares

Los historiadores Faustino Menéndez Pidal de Navascués y Juan José Sánchez Badiola lo documentan per primer vegada en dos armoriales de la segunda metá del sieglu XIII: Wijnbergen y Lord Marshal's Roll, que lo atribúin al rei de Mallorca. Otru armorial de la dómina, el del Hérault Vermandois, asígna-y les armes aragoneses, y el de Gelre, del sieglu XIV, les mesmes armes, pero colos esmaltes invertíos; esto ye, el campu de gules (colloráu) y los palos d'oru. Figura nel testamentu de Xaime III de Mallorca (1349), foi utilizáu darréu por diversu miembros de la Casa Real de Mallorca, del Reinu d'Aragón y de la monarquía española. Apaez con frecuencia en documentos cartográficos de los sieglos XVII y XVIII. Nel sieglu XIX se documentó de forma marxinal como unu de los símbolos alministrativos de les Islles Baleares. La descripción heráldica ye: d'oru, cuatro palos de gules (colloraos), y una cotiza d'azur (azul), puesta en banda, brochante sobre'l tou.

En Decretu de 7 y 16 d'agostu de 1978, el Conseyu Xeneral Interinsular adoptar provisionalmente como símbolu de les Islles Baleares. L'escudu ta constituyíu poles cuatro barras coloraes en sentíu vertical sobre fondu mariellu, cruciaes diagonalmente per una banda azul asitiada dende l'ángulu cimeru derechu a la parte inferior opuesta.

L'anchor de les barres coloraes y la de los espacios mariellos van ser iguales pa unes y pa los otros y van equivalir a la novena parte del anchor del escudu.

L'anchor de la banda azul va tener la proporción de 1,5 respectu de la de les barres coloraes.

Alredor del escudu van asitiase como afato unos lambrequines de fueyes de acanto de color doráu, d'un anchor sensiblemente igual a la de les barres coloraes.

Va Tener la forma del escudu que n'heráldica se denomina escudu español.

Les midíes del escudu van tar en proporción 4/3 polo que se refier a la rellación altor-anchor.

Escudo del Reinu de Mallorca

Ver tamién editar

Bibliografía editar

F. MENÉNDEZ PIDAL, L'orixe inglés de les armes de Galicia, en Galicia na Edá Media, Madrid, 1990. J. J. SÁNCHEZ BADIOLA, Desmontando España, Madrid, 2005.



Referencies editar

Enllaces esternos editar