Nes fuercies armaes modernes, el Estáu Mayor ye'l grupu d'oficiales que cumplen xeres d'alministración, loxística y planiamientu so la direición d'un oficial de rangu cimeru.[1][2] Tán encargaos d'asesorar téunicamente a los xefes cimeros, distribuyir les órdenes impartíes por estos y supervisar el so cumplimientu.

Historia editar

 
Emblema del Estáu Mayor del Exércitu de Tierra d'España.

El sistema data de fines del sieglu XVIII. Antes d'esta fecha, les xeres de coordinación llevar a cabu según les necesidaes del casu, ensin qu'esistieren unidaes específicamente destinaes a esti efeutu. En 1795, el xeneral francés Louis Berthier entamó per primer vegada un Estáu Mayor nel exércitu destináu a la guerra contra Italia. Cuando Napoleón Bonaparte fíxose cargu de la fuercia al añu siguiente, pudo apreciar les ventayes táctiques qu'apurría un sistema rigoroso y constante d'información y supervisión, y adoptar pa la organización de la so cuartel xeneral.

Escontra la mesma dómina, l'exércitu prusianu enllantó un sistema similar, destinando oficiales téunicos espresamente formaos a esi efeutu p'aidar a los mandos. A les sos funciones llueu s'añedir les d'intelixencia militar y planificación de continxencies. Poco dempués, introducióse la práutica de rotar oficiales ente funciones de mandu y d'Estáu Mayor. A partir de 1806, l'Academia de Guerra Prusiana empezó a impartir formación específica a los oficiales d'Estáu Mayor.

Funciones editar

L'Estáu Mayor cumple funciones asesores a nivel de planiamientu y d'execución. Nel primer aspeutu, ta encargáu d'arrexuntar la información necesaria pa dar en tomar de decisiones. Nel segundu, tien de xenerar les órdenes oportunes por que una misión determinada seya encetada coles mayores garantíes d'ésitu, hai d'asegurar los mecanismos pa la tresmisión d'eses órdenes a la tropa y realizar un siguimientu continuu de les mesmes, velando siempres pol bon fin de la misión.

Tamién tien de preparar planes d'actuación pa posibles continxencies futures. Nes fuercies armaes modernes, amás de los estaos mayores de cada arma funciona un Estáu Mayor Conxuntu, encargáu de coordinar el sofitu a les operaciones béliques de los trés fuercies armaes: Armada, Exércitu y Fuercia Aérea.

Ver tamién editar

Referencies editar

  1. «La Ministra de Defensa preside la primer xunta del Conseyu de Xefes d'Estáu Mayor». la-moncloa.es. Consultáu'l 9 de mayu de 2010.
  2. «El Salvador. Llei Orgánica de la Fuercia Armada». Ministeriu de Defensa Nacional República d'El Salvador. Consultáu'l 9 de mayu de 2010.