Estrella binaria cercana

N'astronomía, #denominar estrella binaria cercana (n'inglés close binary) a una estrella binaria na cual la separación ente componentes ye comparable al diámetru de les estrelles. Esisten trés tipos principales que s'estremen pol grau en que cada estrella llena'l so lóbulu de Roche.

  • Estrelles binaries separaes (n'inglés detached binaries), onde nenguna de les estrelles llena'l so lóbulu de Roche, de cuenta que nun esiste tresferencia de masa significativo ente elles.
  • Estrelles binaries semidesprendidas (n'inglés semidetached binaries), onde una de les estrelles llena'l so lóbulu de Roche, provocando qu'esta estrella pierda materia que cai direutamente escontra la compañera o entra nun discu de acreción.
  • Estrelles binaries de contautu (n'inglés contact binaries), onde dambes componentes enllenen los sos lóbulos de Roche o comparten una envoltura común convectiva.

La proximidá de les componentes nes estrelles binaries cercanes davezu deforma siquier una de les componentes, dando llugar a una variable elipsoidal rotante; de cutiu el sistema constitúi tamién una binaria eclipsante.

Referencies editar

Ver tamién editar