Ferrocarril Qinghai–Tíbet

El ferrocarril de Qingzang, ferrocarril Qinghai–Xizang, o ferrocarril Qinghai–Tíbet (chinu tradicional: 青藏鐵路; chinu simplificáu: 青藏铁路; pinyin: Qīngzàng Tiělù), ye un ferrocarril que coneuta Xining, na provincia de Qinghai, con Lhasa, na Rexón Autónoma del Tíbet, na República Popular China.

Mapa de la llinia ferrial
Tren na rexón del Tíbet, 20 km al norte de Yangbaijan.

Esti ferrocarril ye'l primeru en coneutar col restu de China la Rexón Autónoma del Tíbet, que por cuenta de la so altitú y terrén foi la última entidá provincial de China continental ensin tener llinia de ferrocarril. Esisten trenes direutos dende Beixín, Chengdu, Chongqing, Xining y Lanzhou, qu'establecen conexones ente Lhasa y otres ciudaes importantes de China.

La llinia inclúi'l pasu de Tanggula, que con 5.072 metros d'altor percima del nivel del mar, convertir na llinia de ferrocarril más alta del mundu. Tamién s'atopa'l túnel de Fenghuoshan, de 1.388 metros de llargor, que ye'l túnel de ferrocarril más altu del mundu. El túnel más llargu de la llinia, el túnel de Yangbajing, mide 3.345 metros; atopar a 4.264 metros percima del nivel del mar, a 80 km al noroeste de Lhasa.

Les primeres pruebes non tripulaes de la llinia y el so equipamientu empezaron el 1 de mayu de 2006. La seición del ferrocarril ente Golmud y Lhasa foi inaugurada'l 1 de xunetu de 2006 pol presidente Hu Jintao.

Ver tamién editar