Gabriel Ramanantsoa

políticu malgaxe

Gabriel Ramanantsoa (13 d'abril de 1906Antananarivu – 9 de mayu de 1979París), militar malgax de formación francesa, foi presidente de Madagascar ente 1972 y 1975.

Gabriel Ramanantsoa
Presidente de Madagascar

11 ochobre 1972 - 5 febreru 1975
Philibert Tsiranana - Richard Ratsimandrava
primer ministro de Madagascar (es) Traducir

Vida
Nacimientu Antananarivu13 d'abril de 1906
Nacionalidá Madagascar
Bandera de Francia Francia  1960)
Muerte París9 de mayu de 1979 (73 años)
Sepultura Madagascar
Familia
Casáu con Marcelle Larguier
Estudios
Estudios Escuela Especial Militar de Saint-Cyr (es) Traducir
College of Saint Michael, Amparibe (en) Traducir
Llingües falaes francés[1]
Oficiu políticu
Serviciu militar
Cuerpu militar Exércitu de Tierra francés
Graduación general de división (es) Traducir
Creencies
Relixón catolicismu
Cambiar los datos en Wikidata

Perteneciente a la etnia merina, mayoritaria nel pandu central de Madagascar, nació nel senu d'una familia aristocrática d'Antananarivu. Formar nel exércitu francés, col que participó na Segunda Guerra Mundial y na Guerra d'Indochina.

Tres la proclamación de la independencia de Madagascar, en que les sos negociaciones participara, convertir nel Xefe del Estáu Mayor del Exércitu, máximu cargu de les nueves fuercies armaes. La crisis del gobiernu del primer presidente del país Philibert Tsiranana llevar al poder en mayu de 1972 al mandu de un gobiernu militar de transición, que s'afitó l'oxetivu de devolver el poder a un gobiernu civil tres un plazu de transición de cinco años. Nesi plazu esperábase poder sacar al país de la fonda crisis política y económica en que s'atopaba.

La etapa del gobiernu militar de Ramanantsoa carauterizar por un alloñamientu de la influencia de l'antigua potencia colonial. Les fuercies franceses qu'entá quedaben na isla abandonaron el país, y Madagascar abandonó l'área económica del francu CFA, adoptando la so propia moneda, el francu malgax. A pesar de la so popularidá, la inestabilidá política fíxo-y abandonar la presidencia antes de cumplise los cinco años de mandatu, y dexó el puestu al so Ministru del Interior Richard Ratsimandrava, que morrería asesináu seis díes dempués. Ramanantsoa yá nun volvería participar na política, y morrería enfermu en París el 9 de mayu de 1979. Consideráu un héroe nacional en Madagascar, foi soterráu en Antananarivo colos máximos honores del Estáu.


Predecesor:
Philibert Tsiranana
Presidente de Madagascar
1972 a 1975
Socesor:
Richard Ratsimandrava

Referencies editar

  1. «idRef» (francés). Agencia Bibliográfica de Enseñanza Superior. Consultáu'l 11 mayu 2020.

Enllaces esternos editar