Gilgamesh o Gilgamés, tamién conocíu como Istubar, ye un personaxe llexendariu de la mitoloxía sumeria. Según el documentu llamáu llista Real Sumeria, foi'l quintu rei d'Uruk haza l'añu 2650 e.C.. y protagonista del Poema de Gilgamesh, tamién denomada La Epopeya de Gilgamesh na que se cunten les sos aventures y gueta de la inmortalidá xunto al so amigu Enkidu. A Enkidu creólu Aruru por pidimientu d'Anu qu'oyía les quexes de la xente sobre Gilgamesh y ésta díxo-y a Aruru que creara un ser tan fuerte como Gilgamesh, fíu de la diosa Ninsun y un sacerdote denomáu Lillah. Gilgamesh, al enterase de la esistencia d'Enkidu, unvió a una prostituta sagrada llamada Shamhat, que pasó seis díes y siete nueches amoreciendo con Enkidu pa convencelu de que yera meyor una vida sabio y social qu'una vida de soledá y brutalidá nel monte.

Gilgamesh
Vida
Nacimientu Uruk (es) Traducir, fecha desconocida
Muerte Uruk (es) Traducir, fecha desconocida
Familia
Padre Lugalbanda
Madre Ninsuna
Fíos/es Ur-Nungal (es) Traducir
Cambiar los datos en Wikidata

La mitoloxía cunta que Gilgamesh foi un rei déspota que reinó en Babilonia na ciudá d'Uruk (actual Warqa, n'Iraq). Na Biblia faise referencia a esta ciudá col nome d'Erech. Fonéticamente, la so evolución pue dar el nome a Iraq.

Según la llista de reis de Sumeria, el padre de Gilgamesh y predecesor nel tronu foi Lugalbanda. La lleenda dicía, amás, que la madre yera la diosa Ninsun. A Gilgamesh asocediólu nel tronu'l so fíu Ur-Nungal, que gobernó mientres 30 años.


Referencies editar

Enllaces esternos editar