Islles Hébrides Interiores

Les islles Hébrides Interiores (n'inglés, Inner Hebrides; en gaélicu, Na h-Eileanan a-staigh) son un archipiélagu d'Escocia allugáu al sureste de les Hébrides Esteriores. Tradicionalmente les Hébrides Interiores estremar en dos grupos: les del Norte y les del Sur.

Hébrides Interiores
Na h-Eileanan a-staigh (gd)
Situación
PaísBandera del Reinu Xuníu Reinu Xuníu
Nación constitutivaBandera d'Escocia Escocia
Conceyu Highland
Tipu grupu d'islles
Parte de Islles Hébrides
Asitiáu en Océanu Atlánticu
Coordenaes 56°30′N 6°00′W / 56.5°N 6°O / 56.5; -6
Islles Hébrides Interiores alcuéntrase en Reinu Xuníu
Islles Hébrides Interiores
Islles Hébrides Interiores
Islles Hébrides Interiores (Reinu Xuníu)
Datos
Altitú media 993 m
Superficie 4158 km²
Fusu horariu UTC±00:00
Cambiar los datos en Wikidata

Historia editar

El poblamientu de les Hébrides Interiores empezó cuando los viquingos escandinavos llegaron a elles antes del sieglu IX e. C. El control nórdicu empezó formalmente en 1098 cuando Edgardo d'Escocia punxo les islles en manes de Magnus III, Rei de Noruega. L'aceptación de los escoceses de que Magnus III gobernara les islles producióse cuando esti postreru conquistó les Orcadas, les Hébrides y la islla de Man. El rei noruegu acabó colos caudiellos nórdicos que taben dende sieglos anteriores nes islles y someter a un control real direutu.

les Hébrides Interiores y Esteriores pasaron nun casi constante estáu de guerra mientres el periodu de control noruegu, hasta que como última instancia, en 1156, estremáronse les Islles Occidentales. Les Hébrides Esteriores pasaríen a manes del Reinu de Mann y les Islles, ente que les Hébrides Interiores quedaría sol control de Somerled (políticu y caudiellu escocés), emparentáu con Lulach d'Escocia y la casa real de Manx. Anque les Hébrides Interiores a partir de 1156 pasaron a formar el Reinu de les Hébrides, nominalmente taben baxu control noruegu, los caudiellos y líderes yeren escoceses llingüística y culturalmente.

Dempués de la victoria de Somerlend, dos años dempués axudicaríase'l control de la Islla de Man pa sigo y sería el postreru "Rei de la Islla de Man y les Islles" en gobernar. Somerlend morrió en 1164 y dende entós el gobiernu de Mann nunca más taría venceyáu a les Hébrides Interiores.

Islles editar

Les islles suélense clasificar en dos grandes grupos:

Ver tamién editar

Notes editar

Referencies editar

Ross, David (2005) Scotland - History of a Nation.