Jamsetji Nasarwanji Tata (en guyaratí: જમ્શેત્જી નુંસ્સેર્વાનજી ટાટા) (3 de marzu de 1839Navsari – 19 de mayu de 1904Bad Nauheim) foi un magnate indiu que fundó'l Grupu Tata, el mayor conglomeráu empresarial d'India. Por ello, Jamsetji Tata ye consideráu como'l padre de la industria de la India»,[2] con un patrimoniu envaloráu en $4 millones.

Jamsetji Tata
Vida
Nacimientu Navsari3 de marzu de 1839[1]
Nacionalidá Imperiu británicu
Muerte Bad Nauheim19 de mayu de 1904[1] (65 años)
Sepultura Cementerio de Brookwood (es) Traducir
Familia
Padre Nusserwanji Ratan Tata
Madre Jeevanbai Tata
Casáu con Hirabai Daboo (en) Traducir
Fíos/es
Estudios
Estudios Universidad de Mumbai (es) Traducir
Elphinstone College (en) Traducir
Llingües falaes Idioma guyaratín
inglés
Oficiu entamador
Creencies
Relixón Zoroastrismu
Cambiar los datos en Wikidata

Primeros años editar

Jamsetji Tata nació nuna familia parsi en Navsari, un pequeñu pueblu al sur de Gujarat, na India. El so padre Nasarwanji Tata foi'l primer empresariu nuna familia de sacerdotes zoroastras parsi. Empezó como comerciante en Bombay. Jamsetji xunir al so padre en Bombay a la edá de 14 años.

Estudió nel Elphinstone College de la Universidá de Bombay. Casóse con Hirabai Daboo,[3] cuando inda yera estudiante.[4] Graduóse en 1858 y xunióse a la compañía del so padre. Foi una dómina aturbolinada pa faer negocios, pos la rebelión na India de 1857 acababa de ser suprimida pol gobiernu británicu.

Negocios editar

 
Estatua de J. N. Tata nel Indian Institute of Science.

Jamsetji trabayó na empresa del so padre hasta los 29 años. En 1868, fundó una empresa con un capital grana de Rs. 21.000. En 1869, mercó un molín en quiebra en Chinchpokli, al sur de Bombay, y convertir nuna fábrica d'algodón que renombró Alexandra Mill. Dos años más tarde, vendió la fábrica con una bona ganancia. Depués, estableció una fábrica d'algodón en Nagpur en 1874. Bautizar como "Emperatriz" el 1 de xineru de 1877 cuando la reina Victoria foi proclamada emperatriz de la India.

Dedicar a llevar a bon puertu cuatro de les sos idees clave: la creación d'una empresa siderúrxica, una institución d'enseñanza de clase mundial, un hotel únicu nel so tipu y una planta hidroeléctrica. Solo una de les idees convertir en realidá mientres la so vida. L'Hotel Taj Mahal foi inauguráu'l 3 d'avientu de 1903.[5]

Sicasí, les bases fundaes por él y el trabayu trabayosu de los sos socesores aseguraron que caúna de les idees fuera finalmente establecíes col tiempu y, na actualidá, son entidaes respetables nos sos respeutivos campos:

Ente les sos iniciatives notables que fizo fructificar mientres la so vida atopa l'hestóricu Taj Mahal Palace & Tower nel distritu de Colaba en Bombay.[9] L'hotel foi rematada por unes Rs. 11.475.496.284 (£160.962.295) en precios de 2010.

Muerte editar

Mientres taba nun viaxe de negocios n'Alemaña, Tata careció seriamente y finó en Bad Nauheim el 19 de mayu de 1904. Foi soterráu nun campusantu parsi en Woking, Inglaterra.

Referencies editar

  1. 1,0 1,1 Afirmao en: Encyclopædia Britannica Online. Identificador Encyclopædia Britannica Online: biography/Jamsetji-Nusserwanji-Tata. Apaez como: Jamsetji Tata. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.
  2. Jamshedji Tata, founder of TATA Industries
  3. «Family Tree of the Tatas». Consultáu'l 9 de setiembre de 2006.
  4. Tata Institute of Fundamental Research. «Biografía de Jamshetji Tata» (inglés). Consultáu'l 23 de mayu de 2012.
  5. «Biografía de Jamsetji Tata» (inglés). Consultáu'l 9 de setiembre de 2006.
  6. «Tata Steel website» (inglés). Consultáu'l 9 de setiembre de 2006.
  7. Homi Bhabha
  8. «Tata Power website» (inglés). Consultáu'l 9 de setiembre de 2006.
  9. «Taj Hotels website» (inglés). Consultáu'l 9 de setiembre de 2006.

Bibliografía editar

Enllaces esternos editar