El Kanatu de Bukhara (en Persa: خانات بخارا; n'uzbecu: Buxoro Xonlig) foi un Estáu d'Asia Central qu'esistió dende empiezos del sieglu XVI hasta finales del sieglu XVIII. La ciudá de Bukhará convirtióse na capital mientres el reináu del Kan Ubaydallah (15331540), y el so máximu apoxéu foi mientres el reináu del Kan Abdullah II.

Dinastía timúrida
[[Kanato uzbeko (es) Traducir|←]] [[Kanato uzbeko (es)
Kanatu de Bukhará
(de 1500 a 1785)
[[Emirato de Bujará (es) [[Emirato de Bujará (es) Traducir|→]]
[[Kanato de Kokand (es) [[Kanato de Kokand (es) Traducir|→]]
Imperiu durrani
estáu desapaecíu
Alministración
Capital Bukhará
Forma de gobiernu teocracia
Monarquía absoluta
Llingües oficiales persa
Idioma chagatai
Relixón oficial islam, Sunismu, Naqshbandiyya (es) Traducir y Sufismu
Xeografía
Coordenaes 39°46′29″N 64°25′43″E / 39.7747°N 64.4286°E / 39.7747; 64.4286
Cambiar los datos en Wikidata

Dinastía Shaybánida editar

La dinastía Shaybánida gobernó'l Kanatu mientres los primeres 98 años del Estáu, dende la so fundación nel añu 1500 hasta casi'l fin del sieglu XVI, nel añu 1598. Mientres esta dómina la capital Bukhará convertir nun centru cultural de les artes, la caligrafía ya inclusive de la educación.

A parte de la publicación de bastantes llibros, munchos d'ellos sobre historia. Se instituyó una rede d'escueles onde los fíos de les families de les clases cimeres unviaben a los sos fíos a recibir una educación elemental, qu'empezaba a la edá de seis años. Dos años dempués considerábase-yos llistos pa ingresar na madrasa, que'l so plan educativu constaba de tres ciclos de siete años de duración cada unu, colo que la duración completa de los estudios yera de ventiún años. Los alumnos estudiaben teoloxía, aritmética, lleis, lóxica, música y poesía. Esti sistema educativu exerció una positiva influencia nel desenvolvimientu de les llingües persa y uzbeca, según per otru llau la evolución de la lliteratura, les cienncias, les artes y les téuniques aplicaes.

Dinastía Janid editar

La nueva dinastía llegó de Rusia fuxendo de los sos antecesores ya instaláronse en Bukhara.

Bibliografía editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar