Kursk

una ciudá de Rusia

Kursk (en rusu: Курск) ye una ciudá allugada nes llendes occidentales de Rusia, cercana a la frontera con Ucraína. Ye'l centru alministrativu del óblast de Kursk. La población de la ciudá ye de 408.148 habitantes (2008). Urbe ferroviaria, industrial y de servicios, nella atopamos una central nuclear.

Kursk
flag of Kursk (en) Traducir coat of arms of Kursk (en) Traducir
Alministración
PaísBandera de Rusia Rusia
Óblasts Óblast de Kursk
Tipu d'entidá ciudá/pueblu
Cabezaleru/a del gobiernu Igor Vyacheslavovych Kutsak (en) Traducir
Nome oficial Курск (ru)
Nome llocal Курск (ru)
Códigu postal 305000
Xeografía
Coordenaes 51°44′14″N 36°11′14″E / 51.7372°N 36.1872°E / 51.7372; 36.1872
Kursk alcuéntrase en Rusia
Kursk
Kursk
Kursk (Rusia)
Superficie 190.75 km²
Altitú 250 m
Demografía
Población 450 977 hab. (1r xineru 2021)
Porcentaxe 41.13% de Óblast de Kursk
0.31% de Rusia
Densidá 2364,23 hab/km²
Más información
Fundación 1032
Prefixu telefónicu 4712
Llocalidaes hermaniaes
kurskadmin.ru
Cambiar los datos en Wikidata

Historia editar

Sábese que los eslavos llevantaron un asentamientu fortificáu ellí, a más tardar nel sieglu VIII, y alzaron otres fundaciones vecines dende'l sieglu IV.

La primer referencia escrita a Kursk data del añu 1032, cuando foi mentada como una de les ciudaes de Severia nel Cantar de les Huestes d'Igor, referente a les proezas del Príncipe Igor:

"tocantes a los de Kursk, son famosos espadachines so los cuernos de batalla, protexíos polos sos yelmos, ahítos de la punta de les sos llances; a ellos los rastros son familiares, ellos conocen los ribayos, los arcos caltienen empuñaos firmemente; les aljabas, abiertes, los sables, afilaos; ellos mesmos, como llobos grises, cuerren a mediu galopie nel campu, buscando pa sigo mesmos l'honor, y la gloria del príncipe."

Naquellos tiempos (sieglu X y sieglu XI) la ciudá foi tributaria del Rus de Kiev.

Siendo capital d'un principáu de menor importancia, Kursk foi atacáu nos sieglos XII y XIII polos cumanos. La ciudá foi destruyida pol conquistador mongol Batu Khan alredor del añu 1237. La ciudá foi reconstruyida non más allá del añu 1283.

Nesa mesma dómina (1297) asítiase la narración tradicional del supuestu afayu milagrosu del iconu de Nuesa Señora de Kursk, la imaxe más venerada de la historia de la ciudá, per parte d'un cazador errante, quien, coincidiendo col significáu rusu del nome de la ciudá, atopar sobre un raigañu, tresformándose na figura epónima de la población.

Nel sieglu XIV Kursk forma parte de la Gran Lituania. Kursk xunir al principáu de Moscovia en 1508, cuando dichu estáu yera gobernáu por Iván III, convirtiéndose na provincia meridional de la frontera del principáu.

Según la tradición llocal, en 1612 la ciudá salvóse "milagrosamente" de ser tomada polos invasores polacos.

En 1648, les tropes del zar Alejo I reprimen una rebelión de los ciudadanos de Kursk en contra de los sos señores feudales. La ciudá, col tiempu, tresformar nun gran centru del comerciu de ceberes con Ucraína, cuando se tresformó en sede d'una importante feria, qu'entá se realiza añalmente xunto a los murios del monesteriu de La nuesa Señora de Kursk.

Sieglu XX editar

El 9 d'avientu de 1917 los sóviets asumen el poder llocal. Ente'l 10 y 29 d'abril de 1918 Kursk tuvo en poder de grupos anarquistes, que fueron duramente reprimíos polos bolxeviques. En 1919 la ciudá foi ocupada poles tropes del xeneral Antón Denikin del Exércitu Blancu. El 19 de payares del mesmu años la 9ª División d'Infantería y la División Estonia del Exércitu Coloráu desalluguen a les fuercies de Denikin.

El gobiernu de la Xunión Soviética esplotó los ricos depósitos de fierro vecinos, y convirtió la ciudá nun estratéxicu nuedu ferroviariu del suroeste rusu.

Mientres Segunda Guerra Mundial, Kursk foi conquistáu polos alemanes nel intre de la Operación Barbarossa (1 de payares de 1941). Más tarde, la ciudá foi lliberada poles tropes del 60º exércitu soviéticu. En 1943, l'aldega de Prokhorovka, al sur de la ciudá, foi'l centru de la batalla de Kursk, llibrada ente la Xunión Soviética y los invasores alemanes, secundaos estos postreros polos sos aliaos húngaros y italianos.

La ciudá, que cuntaba entós daquella con unos 120.000 habitantes, foi arrodiada al norte, sur y oeste por fuercies blindaes alemanes, que nun pudieron tomala, por cuenta de la resistencia de les divisiones coloraes. Dicha batalla ye considerada por munchos historiadores el mayor combate de fuercies acorazaes de la historia (más de 6.000 carros de combate). Magar les enormes baxes, el combate foi una victoria pa los soviéticos, pos les fuercies comandadas polos alemanes nun volveríen tomar seriamente la iniciativa nel restu de la guerra. Por lo mesmo, el nome de la ciudá acomuñar a un finxu d'arguyu nacional.

Aun así, tola ciudá, salvo'l centru, foi destruyida mientres los duelos d'artillería y los choques d'acorazaos. Nel 2001 cerró definitivamente la división llocal del serviciu ferroviariu.

Xeografía editar

Kursk atópase allugada nel baxu pandu de la Rusia Central, a unos 530 km. al SSO de Moscú, na ruta que xune felicidá capital con Kharkiv y Crimea, n'Ucraína. Kursk ye vecina de les ciudaes ruses d'Orel (al N) y Bélgorod (al S). La ciudá atópase emplazada sobre dos baxes llombes, na confluencia de los ríos Kur y Seym. Tópase arrodiada d'árees montiegues.

Atraiciones editar

  • L'edificiu más antiguu de Kursk ye la ilesia cimera del monesteriu femenín de la Santísima Trinidá, un bon exemplu del estilu de transición característicu de los primeros tiempos del reináu del zar Pedro'l Grande .
  • Esisten dellos sitios monumentales ya históricos relativos a la Batalla de Kursk, como'l complexu memorial “A la memoria de los abatíos mientres la Gran Guerra Patria". Tamién se caltién el centru de mandu soviéticu del frente meridional.

Cultura y Educación editar

Kursk cuenta con una orquesta filarmónica, un circu rusu y los siguientes centros d'educación cimera:

  • Facultá d'Alministración Pública de la Universidá Handel de Moscú *

Filial del Institutu Panruso de Finances y Economía

  • Capítulo Kursk de l'Academia Estatal de Orel
  • Filial del Institutu Xurídicu Orlow del Ministeriu del Interior
  • Institutu de Negocios, Economía y Alministración de Kursk
  • Academia Agrícola Estatal de Kursk
  • Universidá Médica Estatal de Kursk
  • Universidá Pedagóxica Estatal de Kursk (dende 1934)
  • Universidá Politéunica Estatal de Kursk (dende 1964)

Deportes editar

La ciudá ye sede del club de fútbol FC Avangard Kursk, que fai de llocal nel estadiu Trudovye Rezervy

Ciudadanos destacaos editar

Galería editar

Ver tamién editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar